V Egypte odkryli staroveké pohrebisko s desiatkami sarkofágov

Egyptskí a nemeckí archeológovia odkryli v údolí Nílu 2 500 rokov staré pohrebisko, kde v doteraz preskúmaných hrobkách objavili viac ako 40 sarkofágov, 1 000 sôch a zlatú pohrebné masku.

24.02.2018 19:24
archeológ, egypt, níl, objav, pohrebisko Foto: ,
Egyptskí a nemeckí archeológovia odkryli v údolí Nílu 2 500 rokov staré pohrebisko.
debata

Na tlačovej konferencii to oznámil minister pre pamiatky Chálid Anan. Archeologický prieskum nekropole v púštnej oblasti Túna Al-Gabal je podľa neho ešte len na začiatku a práce v tejto lokalite potrvajú najmenej päť rokov.

Vykopávky na novoobjavenom pohrebisku v guvernoráte Minja v strednom Egypte začali vlani a podieľajú sa na nich aj tímy archeológov z Mníchova a ďalšieho nemeckého mesta Hildesheim. Tie zatiaľ našli hrobky kňazov, ktorí slúžili kultu boha múdrosti Thovta.

V jednej z nich bolo 1 000 sôch a tiež štyri veľmi dobre zachované alabastrové kanopy, nádoby, do ktorých sa ukladali vnútorné orgány zosnulého pri mumifikáciu. Zachovala sa aj múmia kňaza a 40 sarkofágov s pozostatkami jeho príbuzných.

Podľa archeológa Mustafu Vazírího bolo zatiaľ lokalizovaných osem hrobiek a ďalšie budú čoskoro nasledovať.

Vlani egyptskí archeológovia objavili v oblasti Túna Al-Gabal katakomby so 17 múmiami z grécko-rímskej éry, teda z obdobia medzi 3. storočím pred naším letopočtom a 3. storočím nášho letopočtu.

Egypt dúfa, že nové archeologické nálezy posilnia cestovný ruch. Od zvrhnutie niekdajšieho prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 totiž turistika značne utrpela, predovšetkým kvôli násilnostiam. Cestovný ruch tvorí významnú časť egyptskej ekonomiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #archeológia #archeologický prieskum #archeologické nálezy