Sýria si na 30 dní vydýchne, BR OSN schválila rezolúciu o prímerí

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) prijala po jednodňovom odklade spôsobenom odporom zo strany Ruska rezolúciu, ktorá požaduje prímerie medzi všetkými bojujúcimi stranami v Sýrii.

24.02.2018 20:48 , aktualizované: 21:52
Vasilij Nebenzja Foto: ,
Stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzja počas hlasovania o rezolúcii k prímerí v Sýrii.
debata (138)

Za rezolúciu, ktorej cieľom je umožniť humanitárnu pomoc pre civilistov, hlasovalo všetkých 15 členov BR OSN. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prímerie má trvať 30 dní, no na žiadosť Ruska rezolúcia nakoniec neobsahuje termín, kedy sa má vlastne začať. Podľa pôvodného návrhu rezolúcie, ktorú predkladali Švédsko a Kuvajt, sa malo prímerie začať do 72 hodín po prijatí rezolúcie. S tým ruský veľvyslanec v OSN Vasilij Nebenzia od začiatku nesúhlasil a označoval takýto plán prímeria za „nerealistický“.

Hoci americká veľvyslankyňa v OSN Nikki Haley svojmu ruskému kolegovi opakovane vysvetľovala, že ak v rezolúcii nebude konkrétny termín, bude to znamenať ďalšie obete bojov v Sýrii, Rusko nakoniec konkrétneho namiesto termínu presadilo do textu rezolúcie formuláciu, že prímerie sa má začať „bezodkladne“.

Hlasovanie začalo s viac ako dvojhodinovým oneskorením, tento týždeň už pritom bolo niekoľkokrát odložené. Rokovania komplikovalo Rusko, ktoré má v Bezpečnostnej rade ako jej stály člen právo veta.

Prímerie má umožniť mimovládnym organizáciám doručiť humanitárnu pomoc ľuďom postihnutým vojnou a tiež evakuovať ranených z oblastí zasiahnutých bojmi a poskytnúť im pokiaľ možno adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Naliehavá je situácia najmä vo Východnej Ghúte, kde len za posledný týždeň podľa exilovej organizácie SOHR zomrelo vyše 500 civilistov, vrátane viac ako 120 detí.

Švédsky veľvyslanec pri OSN Olof Skoog podľa AP pred hlasovaním povedal, že toto uznesenie by mohlo zmierniť násilie a zachrániť životy, a dodal, že konvoje a evakuačné tímy OSN sú pripravené vyraziť.

Prímerie sa nemá vzťahovať na operácie vedené proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS) a ďalším teroristickým skupinám, ako je napríklad Fronta dobytia Sýrie (bývalá front An-Nusrat).

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #BR OSN #rezolúcia #Bezpečnostná rada OSN #prímerie #vojna v Sýrii