Skripaľ žiadal Putina, aby mu povolil návrat domov

Bývalý ruský špión vo Veľkej Británii Sergej Skripaľ písal v minulosti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a žiadal ho, aby ho plne omilostil, aby sa mohol vrátiť domov do Ruska. Pre britskú spravodajskú stanicu BBC to povedal jeho bývalý spolužiak Vladimir Timoškov. Podľa jeho slov Skripaľ ľutoval, že bol dvojitým agentom, pretože mu to zničilo život. Kremeľ však poprel, že by dostal od Skripaľa list.

24.03.2018 14:06
debata (88)

Ako uviedol Vladimir Timoškov, Skripaľ popieral, že by bol „zradca“, a žiadal o odpustenie. Bývalého plukovníka vojenskej rozviedky GRU ruský súd v roku 2006 odsúdil na trinástich rokov väzenia za špionáž v prospech Británie. Údajne za odmenu 78-tisíc libier poskytoval v 90. rokoch informácie o ruských rozviedka pôsobiacich v Európe. V roku 2010 ho spolu s ďalšími tromi osobami Moskva vymenila za desať svojich špiónov zadržaných v USA.

Skripaľa a jeho dcéru Juliu našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v obchodnom dome v anglickom meste Salisbury.

Skripaľ sa od svojej výmeny usadil v juhoanglickom meste Salisbury, kde poslednú dobu žil podľa všetkého so svojou dcérou. Jeho syn zahynul podľa britských médií s priateľkou pri autonehode pred rokom počas návštevy Ruska. Skripaľova manželka zomrela na rakovinu krátko po odsťahovaní do Británie.

Podľa Timoškova sa starí známi a spolužiaci od Skripala odvrátili po tom, ako ho obvinili z velezrady. Mali totiž pocit, že zradil svoju krajinu. Timoškov sa so Skripaľom znovu spojil prostredníctvom jeho dcéry Julie a v rozhovore s BBC si zaspomínal na ich polhodinový telefonát.

Bývalý plukovník sa podľa svojich slov nepovažoval za zradcu vzhľadom k tomu, že „prísahu zložil svojej socialistickej vlasti, Sovietskemu zväzu a nie Rusku.“ Údajne ľutoval to, že bol dvojitým agentom, pretože sa následne jeho život stal „jedným veľkým zmätkom“, tvrdí jeho dávny priateľ. Do Ruska sa vraj Skripaľ túžil vrátiť, pretože chcel opäť vidieť svoju matku, brata a ďalších príbuzných.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #nervový plyn #Sergej Skripaľ