Macron očakáva, že Trump jadrovú dohodu s Iránom vypovie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na základe výrokov svojho amerického kolegu Donalda Trumpa usudzuje, že hlava Spojených štátov vypovie medzinárodnú jadrovú dohodu s Iránom. Či sa k takémuto kroku Trump rozhodne už v máji, ale Macron nevie.

26.04.2018 06:34
Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (4)

„Neviem, aké bude americké rozhodnutie, ale racionálne analýzy všetkých Trumpových vyhlásení ma nevedú k tomu, aby som veril, že urobí všetko preto, aby zostal v JCPOA (Spoločný všeobecný akčný plán, oficiálny názov jadrovej dohody),“ vyhlásil Macron na tlačovej konferencii pred odletom z USA do Francúzska.

Irán dojednanie uzavrel v roku 2015 so šiestimi mocnosťami, medzi ktorými boli vedľa Francúzska a USA tiež Británia, Nemecko, Čína a Rusko. Účelom dohody bolo pozastaviť iránsky jadrový program výmenou za zmiernenie protiíránských sankcií. V USA sa uvoľnenie sankcií schvaľuje každých 120 dní a Trump sa musí k prípadnému ďalšiemu obdobiu vysloviť do 12. mája.

Dohoda má časovo obmedzenú platnosť a podľa Trumpa, rovnako ako podľa Izraela, Iránu nezabráni obstarať si nakoniec jadrové zbrane. Macron po utorkovom stretnutí s Trumpom v Bielom dome vyhlásil, že nevylučuje vyjednanie novej podoby dokumentu. Existujúcu dohodu ale úplne opustiť nechce, naopak navrhuje jej rozšírenie. Ako príklad uviedol balistický program Teheránu, ktorý je zdrojom napätia v regióne.

Irán ale akékoľvek zmeny v dohode vylučuje, odmieta aj jej rozšírenie. Rusko, ktoré bolo signatárom dohody, v stredu vyjadrilo pochybnosti o možnosti znovu vyjednávať o novej dohode.

Americký prezident Donald Trump (vľavo) a...
Americký prezident Donald Trump (druhý sprava),...
+4Prezident USA Donald Trump a prvá dáma Melania...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Emmanuel Macron #Donald Trump #jadrová dohoda