Prví na svete. Nasadili sme v ostrom boji pokročilú stíhačku F-35, chvália sa Izraelčania

Izraelské letectvo ako prvé na svete útočilo stíhacím bombardérom F-35, označovaným za bojové lietadlo 21. storočia.

22.05.2018 10:14
debata (75)
Stíhačka F-35 izraelského letectva. Foto: Reuters, AMIR COHEN
Izrael, stíhačka F-35 Stíhačka F-35 izraelského letectva.

Generálmajor Amikam Norkin to povedal pred veliteľmi zahraničných armád a ukázal zábery F-35 krúžiaceho nad libanonským hlavným mestom Bejrútom. Podľa Norkina letectvo nasadilo tieto stroje dvakrát pri operáciách na Blízkom východe.

„Sme prví na svete,“ povedal. Bombardéry F-35 majú schopnosť krátkeho vzletu i pristátia a sú takmer nezachytiteľné radarom. Výrobcom je firma Lockheed Martin a tieto lietadlá sú určené hlavne pre americkú armádu a pre veľmi úzky okruh amerických spojencov, medzi ktorými je aj Izrael.

Norkin tiež hovoril o bilancii raketových útokoch na Golanské výšiny zo Sýrie. Podľa neho tam bolo vypálených 32 rakiet a na izraelské lietadlá pri odvetných operáciách potom zo Sýrie vzlietlo 100 rakiet protilietadlovej obrany. Norkin raketové útoky na Izrael pripísal iránskym jednotkám Kuds, čo sú oddiely iránskych revolučných gárd operujúce v cudzine.

Niekoľko cieľov

Izraelské letectvo v neobvykle intenzívnych protiútokoch bombardovalo 50 iránskych cieľov v Sýrii, čo je podľa armády „jedna z najrozsiahlejších operácií letectva za minulé desaťročia“.

Okrem pozícií členov jednotiek Kuds Izraelčania útočili tiež na logistické veliteľstvo, vojenský tábor a stanovište rozviedky.

Útok dronom

"Preverovali sme, čo Iránci robia v našej blízkosti. Jednotky Kuds zriadili základňu T-4 vo vzdialenosti 250 kilometrov od Izraela. Odtiaľ sa na nás pokúšali zaútočiť bezpilotným lietadlom, ktoré sa pred niekoľkými mesiacmi dostalo nad Izrael. Zistili sme tiež, že na tejto základni skladujú zbrane vrátane protivzdušných systémov, preto sme na ňu minulý mesiac zatočili, "povedal Norkin.

Izrael sa držal stranou od sýrskej vojny, ale od začiatku dal najavo, že bude brániť vyzbrojovaniu libanonského Hizballáhu a aj hrozbe zo strany Iránu. Hizballáh a Irán sú spolu s Ruskom hlavnými spojencami Damasku, Irán poskytuje Hizballáhu výzbroj.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #stíhačka #Lockheed Martin