Macron chce mať Rusko v Európe

Oslovoval Putina "drahý Vladimir" a tykal mu. Šéf Kremľa francúzskemu prezidentovi dôsledne vykal, ale vo svojom rodnom meste pripravil Emmanuelovi Macronovi vrelé prijatie. V Petrohrade sa v piatok skončila dvojdňová rusko-francúzska vrcholná schôdzka, už tretia za uplynulý rok, odkedy Macron sídli v Elyzejskom paláci. Čo priniesla?

26.05.2018 11:00
putin, macron Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (181)

Macron si domov odnáša kontrakty za miliardy eur a posilnenú povesť európskeho lídra, ktorý s Putinom dokáže viesť rovnocenný dialóg. Počas jeho návštevy bolo uzatvorených asi 50 rusko-francúzskych kontraktov, z ktorých najväčším je dohoda o prevzatí desiatich percent ruskej plynárenskej firmy Novatek Arktik francúzskou spoločnosťou Total za 2,5 miliardy dolárov. Ruský prezident, ktorého Macron vlani po zložení prísahy hlavy štátu prijal v Paríži ako prvého zahraničného štátnika a odvtedy s ním prakticky každý mesiac aspoň raz telefonuje, si zase môže povedať, že so snahami uvrhnúť jeho krajinu do medzinárodnej izolácie to nie je až také zlé, keď týždeň po schôdzke s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Soči mohol v meste na Neve hostiť francúzsku hlavu štátu. Macron navyše Putinovi sľúbil, že v najbližších týždňoch sa s ním možno znova stretne. Chystá sa totiž prísť do Ruska na majstrovstvá sveta vo futbale, ak Francúzi postúpia aspoň do semifinále.

Ruské médiá pri hodnotení návštevy vyzdvihujú Macronove slová uznania, podľa ktorých bez Ruska nie je možné riešiť krízové situácie európskej a svetovej politiky. Prezidenti spolu diskutovali o kríze vyvolanej odstúpením USA od jadrovej dohody s Iránom, o možnom urovnaní v Sýrii i na východe Ukrajiny. Vo Francúzsku však zaznievajú ostrejšie komentáre. Popri „pragmatizme“ Macrona sa spomína aj „cynizmus“ Putina.

Denník Libération vyčíta Macronovi, že patrične nereagoval na oficiálnu správu medzinárodného tímu vyšetrovateľov, podľa ktorej civilné lietadlo nad Donbasom bolo v júli 2014 zostrelené raketou Buk patriacou ruským ozbrojeným silám. Po tom, čo sa Putin vyhol priamej odpovedi na otázku francúzskeho novinára týkajúcej sa správy vyšetrovateľov, Macron „ani okom nemrkol“, napísal Libération. Putin sa najskôr tváril, že nevie, o akom lietadle je reč, potom sa vyhovoril, že správu ešte nečítal a vzápätí obvinil Ukrajinu, že „nezavrela nebo“ nad bojovou zónou. Keď prišiel rad na Macrona, francúzsky prezident sa obmedzil iba na vyjadrenie sústrasti 298 obetiam tragédie. „Dobré diplomatické maniere mu zjavne nedovolili okomentovať zarážajúci cynizmus, aký práve predviedol ruský prezident,“ poznamenal Libération.

Pragmatický pracovný vzťah

Florent Parmentier, politológ zo Sciences Po, si myslí, že francúzsky prezident k Rusku znova pristupoval so svojím príslovečným pragmatizmom. „Macron nie je posadnutý atlanticizmom; jeho cieľom je rozvíjať silnejšiu Európu so silnejším Francúzskom,“ povedal pre Pravdu. „Usiluje sa Rusko radšej zakotviť v Európe, než by ho mal zatláčať niekam do Ázie,“ dodal Parmentier s tým, že korektné vzťahy, ktoré si buduje s Putinom, mu umožňujú hľadať s Moskvou spoločné kroky, ako zachrániť dohodu s Iránom, ukončiť vojnu v Sýrii a znížiť súčasné napätie vo vzťahoch medzi EÚ a Ruskom. Pre Putina je francúzsky prezident príjemným prekvapením, nazdáva sa francúzsky politológ, podľa ktorého bol Macron ešte vlani považovaný za najmenej proruského spomedzi uchádzačov o Elyzejský palác. „Šéf Kremľa si teraz môže robiť nádeje, že jeho francúzsky partner zohľadní záujmy domácich podnikateľov, predovšetkým agrobiznisu, a začne spochybňovať účinnosť sankcií. Keďže Macron nemôže byť podozrievaný z toho, že je Putinov priaznivec, môže mať šancu prelomiť súčasnú patovú situáciu,“ dodal Parmentier.

Experti si všímajú, že medzi prezidentmi Ruska a Francúzska vzniká pragmatický pracovný vzťah. „Stále sa ešte len spoznávajú. V súčasných funkciách budú mať so sebou navzájom do činenia aj v budúcom desaťročí,“ hovorí pre Pravdu Ronald Tiersky, politológ z Amherst College. „Putin Macrona jasne rešpektuje, možno sa mu dokonca páči. Bývalého amerického prezidenta pritom nerešpektoval. Šéf Kremľa, rovnako ako všetci silní lídri, uprednostňuje serióznych náprotivkov, s ktorými je zahraničná politika a geopolitika zaujímavejšia. Putin už pozná Macronovu silu charakteru a politickú odvahu. Rád by zistil, že Macron predstavuje skutočný súčasný európsky strategický pohľad, než by mal byť iba talentovaným francúzskym lídrom bez silných spojencov, ako je napríklad Nemecko,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

181 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Emmanuel Macron