Let MH17 stále lieta - v politikárčení

"Prestaňte klamať a vysvetlite úlohu, ktorú ste zohrali v zostrelení boeingu nad Donbasom," obsahuje dokument adresovaný Rusku a podpísaný Heather Neuartovou, hovorkyňou ministerstva zahraničia USA v reakcii na najnovšie zistenia medzinárodnej komisie o tragédii v ukrajinskom vzdušnom priestore z roku 2014. A tak let MH17 opäť lieta, ale tentoraz v politike.

26.05.2018 11:30
UKRAINE-CRISIS/MH17 Foto: ,
Časť trosiek lietadla malajzijské leteckej spoločnosti letiaceho na linke MH17, ktoré zostrelili v júli 2014 nad ukrajinským bojiskom v Donbase
debata (126)

„Ak má Rusko akceptovať výsledky vyšetrovania, tak sa musí na ňom zúčastniť,“ reagoval už prezident Vladimir Putin na čiastkové závery medzinárodnej skupiny vyšetrovateľov, v ktorej sú zástupcovia Holandska, Belgicka, Malajzie, Austrálie a Ukrajiny. Odborníci hľadajú príčiny pádu malajzijského civilného lietadla Boeing 777. Počas letu na linke MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru ho zostrelil nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube vrátane posádky. Cestujúci pochádzali z desiatich krajín. Najviac bolo Holanďanov.

„Napriek výhradám berieme vážne informáciu vyšetrovacej komisie a podrobíme ju dôkladnej analýze,“ cituje ruského lídra agentúra TASS. Putin zároveň pripomenul, že záujem Moskvy zúčastniť sa na vyšetrovaní dodnes ignorujú adresáti žiadosti. „Na druhej strane členom komisie je Ukrajina, ktorá porušila medzinárodné pravidlá, keď neuzavrela vzdušný priestor nad územím bojových operácií,“ dodal ruský líder.

K litere platnej normy medzinárodného práva sa vracia aj politológ Igor Šatrov. „V prípade akceptovania záverov toho či onoho orgánu je potrebné buď byť účastníkom jeho konania, alebo musí byť podpísaný zodpovedajúci dokument, ktorý obsahuje záväzok uznať podobné rozhodnutia. Ak sa však ruskí odborníci nepodieľajú na vyšetrovaní medzinárodnej skupiny, tak Rusko nemôže považovať jeho výsledky za smerodajné,“ pripomenul pre rozhlasovú stanicu Sputnik člen vedenia Národného inštitútu rozvoja modernej ideológie. Opätovne zopakoval ruský pohľad, podľa ktorého „vinníci boli známi ešte pred samotným vyšetrovaním tragédie“.

Členovia komisie však problém vidia čoraz jasnejšie. „Máme presvedčivé dôkazy, ktoré obstoja v súdnej sieni. Podľa nich príslušný systém Buk pochádza z 53. protili­etadlovej raketovej brigády so sídlom v Kursku na západe Ruska,“ povedal ešte vo štvrtok šéf kriminálnej služby holandskej polície Wilbert Paulissen. Podľa najnovších výsledkov vyšetrovania existujú dokonca aj odtlačky prstov. Ako pripomenuli ruskí poslanci, otázkou však je, komu odtlačky patria. Zvyšky zostreleného stroja totiž zbierali aj príslušníci povstaleckých oddielov a spomínané „stopy“ treba overiť s konkrétnou databázou, ktorú komisia nemá. Komisia rovnako otvorene priznáva, že jej členovia zatiaľ nevedia, kto v čase útoku na civilné lietadlo 17. júla 2014 riadil protilietadlový systém Buk.

Moskva od začiatku tvrdí, že vyšetrovaniu chýba objektivita. Odvoláva sa pritom o. i. na skutočnosť, že aj jeho najnovšie výsledky sú podložené iba informáciami poskytnutými ukrajinskou stranou. Olej do ohňa účelového protiruského nátlaku priliali aj z minulosti známe kontroverzné zaručene nezaručené zdroje, akými sú Bellingcat a The Insider, ktoré sa zviditeľnili napríklad účelovým skresľovaním vývoja udalostí týkajúcich sa občianskej vojny v Sýrii.

Odborníci z koncernu Almaz-Antej, ktorý je ruským lídrom vyrábajúcim systémy protivzdušnej obrany, na simulovaných testoch v podmienkach praktický zhodných s tými, ktoré panovali v tragických chvíľach letu boeingu, potvrdili, že raketu vypálili z územia kontrolovaného ukrajinskou armádou. Podozrenie o neobjektívnosti vyšetrovania vnieslo aj zmiznutie záznamov rozhovorov riadenia letovej prevádzky s posádkou Boeingu 777 tesne pre opustením ukrajinského vzdušného priestoru, ale aj zmiznutie samotnej ukrajinskej dispečerky.

Napriek existujúcim poznatkom, opozičné ruské noviny Vedomosti v piatok celú ťahanicu okolo najnovších výsledkov vyšetrovania zhrnuli v titulku: Moskva nie je pripravená vypočuť si pravdu o malajzijskom boeingu. Ochotu Moskvy zúčastniť sa na vyšetrovaní noviny ignorujú a tvrdia opak, aby vzápätí „vystríhali“, že to môže „vyvolať nové protiruské sankcie, ktoré začnú platiť ešte pred vynesením rozsudku“.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #MH17