Reforma? Saudská Arábia nechala ženy šoférovať

Šoférovať už môžu, ale strážiť ich budú aj ďalej. Od nedele si ženy v Saudskej Arábii mohli konečne sadnúť za volant a verejne riadiť auto.

24.06.2018 08:26 , aktualizované: 16:21
Saudská Arábia, ženy, šoférky, právo Foto:
Ženy v Saudskej Arábii od nedele môžu šoférovať a samy sa odviezť autom napríklad do práce.
debata (51)

Ultrakonzervatívne moslimské kráľovstvo si od tohto kroku sľubuje zlepšenie imidžu, ale zároveň aj ekonomický profit. Podľa odhadov agentúry Bloomberg má šoférovanie žien priniesť do roku 2030 do hospodárstva krajiny až 90 miliárd dolárov. Už do dvoch rokov by mohli v Saudskej Arábii, kde žije okolo 33 miliónov ľudí, riadiť auto asi tri milióny žien. Predpokladá to konzultačná firma Pricewaterhou­seCoopers.

"Nechať ženy šoférovať je ekonomická nevyhnutnosť. Ich úloha v hospodárstve krajiny rastie, viac obyvateliek Saudskej Arábie pracuje a štát potrebuje, aby boli produktívne,“ reagoval pre Pravdu Thomas Lippman z Blízkovýchodného inštitútu vo Washingtone.

Saudskoarabky nemali oficiálne šoférovanie zakázané. No nevydávali im vodičské preukazy. Viaceré aktivistky, ktoré si v minulosti verejne sadli za volant, skončili vo väzení. A hoci by už šoférovať mohli, niektoré za mrežami zostávajú aj naďalej.

"Pre ženy v Saudskej Arábia je to veľký krok, že získali právo riadiť auto. Medzinárodné spoločenstvo nemožnosť šoférovania dlhodobo vnímalo ako symbol, že krajina žije v minulosti. Lídri Saudskej Arábie určite dúfajú, že to zlepší imidž Rijádu,“ uviedla pre Pravdu Lisa Wynnová, antropologička z Macquarieskej univerzity v Sydney.

Korunný princ Muhammad bin Salmán sa snaží práve o zmenu obrazu krajiny. Ženy už môžu šoférovať, chodiť na štadióny, v Saudskej Arábii otvorili kino a náboženská polícia má menšie právomoci. Bin Salmán cestuje po svete, stretáva sa s politikmi aj podnikateľmi, ktorých lákajú petrodoláre.

Ale pod povrchom buble konflikt Saudskej Arábie s Iránom, ktorý sa odráža aj v brutálnej vojne v Jemene, kde Rijád podporuje Západ. Snaha o diverzifikáciu hospodárstva ropného kráľovstva naráža na staré väzby a bin Salmánov boj s korupciou vyzerá skôr ako odstraňovanie politických rivalov.

Aj preto Wynnová nevníma zmeny v krajine ako skutočné reformy. "Platí to aj pre šoférovanie žien, ktoré je symbolicky dôležité, ale nenahrádza naozajstné zmeny. Saudskoarabky zostávajú súčasťou systému mužských strážcov, ktorý ich utláča. Ženy nemajú skutočnú kontrolu nad tým, kde cestujú, študujú, či nad tým, či sa vydajú,“ vysvetľuje Wynnová. "Fakt, že aktivistky, ktoré bojovali za právo šoférovať, zostávajú za mrežami, svedčí o tom, že korunný princ nebude tolerovať opozíciu. A je jedno, či má formu kráľovských bratancov, bohatých podnikateľov alebo bojovníčok za práva žien,“ pripomenula odborníčka.

Postavenie žien v Saudskej Arábii

  • V ultrakonzer­vatívnej monarchii stále nesmú pracovať, cestovať alebo sa vydať bez súhlasu mužského opatrovníka, čo môže byť otec, brat alebo manžel. Až v decembri 2015 mohli ženy prvýkrát hlasovať a kandidovať vo voľbách.
  • Úrady v minulom roku oznámili, že ženy budú môcť chodiť do škôl či do nemocnice už bez sprievodu. Dostali tiež povolenie podnikať bez súhlasu mužského opatrovníka.
  • Vlani na jeseň bol vydaný dekrét, ktorý ženám od 24. júna umožňuje získať vodičský preukaz a posadiť sa tak za volant.
  • V januári tohto roku im povolili zúčastňovať sa na športových podujatiach, aj keď v oddelených častiach alebo v zóne určenej pre rodiny. V apríli sa uskutočnili prvé cyklistické preteky žien.
  • Na základe oznámenia vplyvnej duchovnej rady z februára tohto roku nemusia ženy nosiť abáje, čiže voľný dlhý odev, ktorý zahaľuje ich telo až po päty a zakrýva vlasy a niekedy aj tvár.
  • Tiež vo februári vedenie štátu prvý raz vo svojich dejinách umožnilo ženám prihlásiť sa do armády. Do bojových operácií sa nezapoja, ale môžu získať skúsenosti v oblasti bezpečnosti.
(čtk)
Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #šoférovanie žien