Ruské lietadlá zaútočili na sýrsku opozíciu

Ruské lietadlá v nedeľu skoro ráno zaútočili v Sýrii na mestečko Busra al-Hariri na juhozápade krajiny, ktoré je v rukách povstalcov. Moskva tak prvýkrát letecky podporila ofenzívu sýrskej armády, ktorá sa snaží dobyť strategickú oblasť susediace s Jordánskom a Izraelom okupovanými Golanským výšinami. Uviedla to agentúra Reuters o odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Vláda USA už podľa agentúry povstalcov informovala, že USA v južnej Sýrii nebudú vojensky zasahovať.

24.06.2018 09:51
debata (71)

Dve monitorovacie strediská, ktoré sledujú pohyb vojenských lietadiel, podľa agentúry zaznamenali najmenej dvadsať úderov na Busru al-Hariri v južnej provincii Dara. Podľa jedného vykonalo päť ruských lietadiel 25 náletov. Bojové lietadlá vraj štartovali z ruskej leteckej základne Hmímím v provincii Latákíja.

Počas útoku, ktorý začal minulý týždeň, sýrske vládne sily dosiaľ využívali delostrelectvo a rakety. Ruské bojové lietadlá, ktoré sýrskej armáde zásadne pomohli v bojoch s povstalcami o znovunadobudnutie iných území, tam neboli doposiaľ nasadené.

Prezident Bašár Asad v minulosti povedal, že chce získať kontrolu nad touto oblasťou, ktorá susedí s Jordánskom a tiež Izraelom okupovaným Golanským výšinami. Situáciu sleduje Izrael aj Spojené štáty, ktoré sú jeho spojencom. Americké ministerstvo zahraničia vo štvrtok oznámilo, že sýrska vláda „náletmi a delostreleckými a raketovými útokmi“ porušila dohodu o pokoji na juhozápade a hrozí jej odveta.

Washington odmietol vojenskú podporu povstalcom

Washington v nedeľu hlavným povstaleckým skupinám oznámil, že by nemali očakávať jeho vojenskú podporu, ktorá by im pomohla brániť sa vládnej ofenzíve. Kópiu správy, ktorú dostali skupiny bojujúce pod zástavou Slobodnej sýrskej armády (FSA), mala možnosť uvidieť agentúra Reuters.

„Nemali by ste svoje rozhodovanie zakladať na predpoklade alebo očakávaniach našej vojenskej intervencie,“ píše sa v nej. „My vo vláde USA chápeme, aké ťažké sú podmienky, ktorým čelíte. Neustále nabádame ruský a sýrsky režim, aby nevykonávali vojenské kroky, ktoré túto zónu narušujú,“ uvádza sa podľa agentúry vo vyjadrení Washingtonu.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Golandské výšiny #sýrski povstalci