Pokus o senzáciu, zvýšenie publicity. Potápač kritizuje Muska, ktorý núkal miniponorku

Britský potápač, ktorý pomáhal zachraňovať chlapcov zo zatopenej jaskyne v Thajsku, označil ponuku amerického miliardára Elona Muska na využitie jeho miniponorky pri záchrannej akcii ako pokus o vyvolanie senzácie. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra DPA.

15.07.2018 08:23
thajsko, jaskyňa, musk, záchrana Foto:
Zariadenie Elona Muska, ktoré má pomôcť dostať chlapcov z jaskyne.
debata (9)

„Ponorka nemala najmenšiu šancu uspieť. Nemal predstavu o tom, aký bol priechod jaskyne. Ponorka merala približne päť stôp a šesť palcov (približne 1,7 metra), bola neohybná, takže by nevedela obchádzať žiadne prekážky. Neprešla by ani prvých päťdesiat metrov v jaskyni… obyčajný pokus o zvýšenie publicity,“ uviedol Vern Unsworth.

Zariadenie, ktoré má pomôcť dostať chlapcov z...
Záchranári odčerpávajú vodu z jaskyne.
+18Chlapci uviaznutí v thajskej jaskyni.

Unsworth bol súčasťou medzinárodného tímu jaskynných potápačov, ktorý zachránil skupinu 12 thajských chlapcov a ich futbalového trénera. Dvanásť futbalistov, chlapcov vo veku 11 až 16 rokov, a ich 25-ročný tréner uviazli v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai na severe Thajska 23. júna, keď im blesková záplavová voda znemožnila vyjsť jediným východom z jaskyne.

Uprostred prebiehajúcej záchrannej operácie Musk z Thajska napísal na Twitteri: „Práve som sa vrátil z jaskyne číslo 3.“ Myslel tým veliteľské centrum záchranárov nachádzajúce sa priamo v jaskynnom komplexe. Na sociálnej sieti zverejnil aj fotografie z vnútra jaskyne a video zachytávajúce ľudí, ako sa brodia priestorom po pás vo vode. Musk ponúkol potápačom ponorku „vo veľkosti dieťaťa“, nazvanú Diviak – po detskom futbalovom tíme, ktorého členovia v jaskyni uviazli.

Skupina zachránených futbalistov sa momentálne zotavuje v nemocnici, pričom prepustiť by ich mali na budúci týždeň, vo štvrtok 19. júla.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #thajskí futbalisti #publicita