Našli sme potopený ruský krížnik s tonami zlata, verí juhokórejská firma

Juhokórejská firma tvrdí, že objavila ruskú vojnovú loď z konca 19. storočia, ktorá má zrejme na palube ešte stále 200 ton zlatých tehličiek a mincí v hodnote 150 biliónov juhokórejských wonov (v prepočte vyše 113 miliárd eur).

19.07.2018 17:59
Dmitrij Donský, vrak Foto: ,
Na snímke vidieť trosky, o ktorých juhokórejská firma tvrdí, že ide o loď Dmitrij Donský.
debata (10)

Pancierový krížnik Dmitrij Donský po prvý raz vyplával v roku 1885 a v roku 1905 ho potopili počas bitky pri Cušime počas rusko-japonskej vojny, informovala spoločnosť Shinil Group. Jej potápači našli loď počas víkendu neďaleko juhokórejského ostrova Ullung-do.

Výskumný tím spoločnosti našiel plavidlo ako visí na svahu na dne mora. Časť trupu, ktorý zbombardovali, bola v zlom stave, na zvyšku však nebolo takmer žiadne poškodenie. Tím našiel na vraku nápis „Donský“ v azbuke a loď okrem iného identifikoval aj porovnaním viacerých častí s historickými plánmi. Spoločnosť v stanovisku uviedla, že pancier na jednej strane trupu je „dobre zachovaný“ a kotva, zbrane a guľomety sa nachádzajú na správnych miestach. „Tri sťažne sa zlomili a prevrátili, dva komíny sa zlomili a na boku lode sú stopy po bombardovaní,“ uvádza sa vo vyhlásení. Firma plánuje loď prihlásiť na príslušných úradoch a následne ju vytiahnuť na povrch.

Shinil Group sa pre spravodajskú televíziu CNN vyjadrila, že odhaduje hodnotu lode na miliardu juhokórejských wonov (približne 759-tisíc eur). O hodnote údajného zlata na palube, ktoré bolo časťou ruského vojnového fondu, sa ale presne nevyjadrila.

Zatiaľ tiež nie je známe, koľko by mohla spoločnosť získať. Podľa predstaviteľa juhokórejského ministerstva pre oceány a rybárstvo sa firma zatiaľ neprihlásila o práva na záchranu, na ktoré je potrebné zaplatiť námornej polícii zálohu v hodnote zhruba 10 percent odhadovanej hodnoty čohokoľvek, čo plánuje nadobudnúť. Hovorca Shinil Group uviedol, že okrem daného poplatku spoločnosť plánuje 10 percent zo zlata darovať na turistické projekty blízko ostrova Ullung-do, vrátane pamätníku lode.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #loď #Južná Kórea #poklad