Loptu, ktorú dostal Trump do daru od Putina, preverujú americké tajné služby

Futbalová lopta s emblémom majstrovstiev sveta, ktorú minulý pondelok na summite v Helsinkách venoval ruský vodca Vladimír Putin prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, skončila v rukách americkej prezidentskej ochranky. Informovala o tom americká tlač.

21.07.2018 18:48
Fínsko Rusko USA summit Putin Trump Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) dáva futbalovú loptu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi počas tlačovej konferencie po ich stretnutí v prezidentskom paláci v Helsinkách.
debata (228)

Ako všetky dary pre hlavu štátu, musí byť aj lopta podrobená starostlivej previerke tajných služieb.

Trump na tlačovej konferencii po stretnutí s Putinom loptu prevzal s tým, že ju odovzdá dvanásťročnému synovi Barronovi, ktorý futbal rád hrá. Už krátko po summite ale dar vyvolal uštipačné poznámky amerických politikov.

Republikánsky senátor Lindsey Graham, častý kritik prezidenta, vyslovil podozrenie, že vo vnútri lopty je odpočúvacie zariadenie. Cez prah Bieleho domu by sa vraj nemala nikdy dostať. K starostlivej previerke futbalového náčinia z dielne firmy Adidas vyzval aj riaditeľ amerických spravodajských služieb Dan Coates.

Podľa niektorých amerických komentátorov ale môže byť problém aj inde: americký zákon prezidentom zakazuje, aby od cudzích vlád prijímali dary v hodnote väčšej ako 390 dolárov.

Podobné lopty priviezla v roku 2011 spolu s ďalšími darčekmi deťom prezidenta Baracka Obamu do Washingtonu už nemecká kancelárka Angela Merkelová. Pretože cena dosiahla sumu 557 dolárov, dary nedostali Obamove dcéry Sasha a Malia, ale skončili v prezidentskom archíve. V roku 2016 ich nasledoval futbalový dres s podpisom hviezdneho Lionela Messiho, ktorý Obama v závere svojho mandátu dostal z Mexika. Odhadovaná cena: 1700 dolárov.

Americký prezident Donald Trump na stretnutí s...
Ľudia v uliciach Helsínk protestujú proti...
+15"Trump nazval médiá nepriateľmi ľudí", píše sa...

Všetko teraz závisí na ocenení Putinovho daru, takže Barron Trump má stále nádej. Na webe spoločnosti Adidas lopta so znakom futbalových majstrovstiev stojí 165 dolárov, teda hlboko pod prípustnou hranicou. Aj keby ju cena prekročila, má prezident podľa agentúry Bloomberg ešte jednu možnosť – môže loptu pre syna z archívu vykúpiť.

228 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #tajné služby #Donald Trump #lopta #summit Putin-Trump