Za most na Krym draho zaplatíte, odkázal Kyjev Moskve. Rokuje o sankciách

Ukrajina rokuje so Spojenými štátmi a európskymi spojencami o zavedení sankcií proti ruským prístavom v Čiernom mori. V kyjevskej televízii 112 Ukrajina to v sobotu povedal minister infraštruktúry Volodymyr Omeljan.

21.07.2018 23:46
debata (256)

Opatrenie by malo byť odvetou za údajné ruské pokusy o blokádu Azovského mora, ktorá vznikla dokončením mosta spájajúceho okupovaný Krym s ruskou pevninou.

Nový 19-kilometrov dlhý most ponad Kerčský... Foto: TASR/AP
Rusko, Ukrajina, Krym, most, otvorenie, Putin Nový 19-kilometrov dlhý most ponad Kerčský prieliv, ktorý spája juhoruský Krasnodarský kraj s polostrovom Krym v Kerči.

Rokujeme s našimi americkými i európskymi partnermi o reakcii na stavbu Krymského mosta, ktorý odrezal región Azovského mora aj s ukrajinskými prístavmi, povedal minister. „Rusi za stavbu mosta draho zaplatia,“ dodal.

Stavbu veľkého mosta z ruskej Krasnodarskej oblasti na územie anektovaného Krymu ukončilo Rusko tento rok v máji. Devätnásťkilo­metrový most za 228 miliárd rubľov prehradil Kerčský prieliv, ktorý Azovské more oddeľuje od Čierneho. Na brehoch Azovského mora sa nachádzajú ukrajinskej prístavy Mariupol a Berďansk.

Krymský most je pre lodnú dopravu otvorený, ale podľa ukrajinských médií ruské úrady od začiatku mája pri ňom zastavili takmer stovku ukrajinských lodí smerujúcich do Azovského mora, údajne pre kontrolu.

Minister Omeljan minulý týždeň na zasadnutí ukrajinskej vlády navrhol, aby ukrajinské úrady ako odvetné kroky začali pravidelné prehliadky všetkých ruských lodí, ktoré vplávajú do Azovského mora.

256 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym