Stred hurikánu Florence udrel na americké pobrežie, najmenej štyria mŕtvi

Stred hurikánu Florence udrel na americké pobrežie pri meste Wilmington v Severnej Karolíne. Vetry hurikánu dosahujú viac ako sto kilometrov od oka búrky a oblasť bičujú prudké dažde. Hurikán si vyžiadal už najmenej štyri obete na životoch.

14.09.2018 14:15 , aktualizované: 23:59
hurikán, florence Foto: ,
Hurikán Florence pri pohľade z ISS.
debata (4)

Hurikán Florence, ktorý v piatok zaútočil na juhovýchodné pobrežie Spojených štátov, si vyžiadal už štyri ľudské životy. Matka s malým dieťaťom zahynuli po tom, ako na ich dom spadol strom. Otca previezli do nemocnice so zraneniami, o jeho stave zatiaľ nie je nič známe. Ďalšou obeťou sa stala žena v okrese Pender v Severnej Karolíne, ku ktorej kvôli stromom na ceste včas nedorazila záchranná služba. Štvrtým mŕtvym je muž v okrese Lenoir, ktorý podľa guvernéra zomrel pri zapájaní generátora.

Dážď zaplavuje ulice miest a vietor ničí domy aj stožiare elektrického vedenia. Záchranári evakuujú stovky ľudí zo zatopených miest a zničených budov. Sila živlu sa síce znížila z druhého na prvý stupeň päťbodovej stupnice, hurikán však zároveň spomalil svoj postup. Kvôli tomu môže priniesť viac zrážok, než sa predpokladalo.

„Búrka pustoší náš štát,“ uviedol guvernér Cooper na tlačovej konferencii. „Obávame sa, že by niektoré obce mohli byť úplne zmietnuté z povrchu zemského,“ dodal. Dažde tejto intenzity podľa guvernéra postihnú Severnú Karolínu „raz za tisíc rokov“. Počas najbližších dvoch až troch dní spadnú na Severnú Karolínu zrážky obvyklé za obdobie ôsmich mesiacov. Okrem záplav budú podľa meteorológov ohrozovať pobrežné oblasti aj zosuvy pôdy.

Stred hurikánu sa teraz nachádza asi 55 kilometrov severovýchodne od Myrtle Beach v Južnej Karolíne pri hraniciach so severným susedom. Sila vetra, ktorý hurikán sprevádza, dosahuje 120 kilometrov za hodinu, uviedlo NHC. Hurikán by mal ešte počas dneška postupne slabnúť, výrazné oslabenie sa podľa meteorológov očakáva cez víkend, kedy sa vzdušná masa pomaly presunie do vnútrozemia, kde by sa mala rozpadať. V Severokarolínskom Wilmingtone, v ktorom dnes hurikán na pobreží USA udrel, zahynula žena a jej malé dieťa. Na ich dom spadol strom. Miestny hasiči na twitteri uviedli, že otec dieťaťa utrpel zranenia a bol prevezený do nemocnice.

Zatopené cesty, rieky vyliate z brehov a...
Zatopené cesty, rieky vyliate z brehov a...
+4Na pobrežie Severnej a Južnej Karolíny sa rúti...

Bez elektriny už v oblasti zostalo viac než 80 000 ľudí a ďalších 12 000 obyvateľov sa nachádza v dočasných prístreškoch. Na pobreží Severnej Karolíny zaznamenali deväťmetrové vlny a voda z Atlantiku zaplavila ulice na pobreží. Vzduchom lietali kusy budov a stromy sa prehýbali vo vetre.

NHC ponechalo v platnosti varovanie pred život ohrozujúcimi vlnami, silným vetrom a povodňami.

Miestne úrady vyzvali zhruba 1,7 milióna obyvateľov žijúcich v povinných evakuačných zónach v Severnej a Južnej Karolíne a vo Virgínii, aby z oblasti urýchlene odišli. Doposiaľ nie je známe, koľko obyvateľov tieto výzvy poslúchlo.

Zrušené sú stovky letov

Na juhovýchode USA zrušili v súvislosti s úderom hurikánu Florence na pevninu už 2 100 letov. Informovala o tom v piatok agentúra Associated Press (AP), ktorá uvádza, že mnohé letiská zostávajú celkom zatvorené. Najmenej do pondelka bude napríklad v rámci preventívnych opatrení zatvorené letisko v Charlestone v štáte Južná Karolína. Na medzinárodnom letisku vo Wilmingtone by mali podľa aktuálneho plánu obnoviť prevádzku v sobotu okolo obeda.

AP pripomína, že počet zrušených letov je síce vysoký, no zďaleka nie tak vysoký, ako počas minuloročného hurikánu Harvey, kedy museli len v samotnom Houstone zrušiť viac ako 11-tisíc letov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hurikán Florence