Britská tlač: Mayová sa v Salzburgu dočkala poníženia

Britská premiérka Theresa Mayová sa na neformálnom stretnutí v Salzburgu dočkala poníženia a je teraz v defenzíve. V komentári ku štvrtkovému rokovaniu šéfov štátov a vlád európskej dvadsaťosmičky to uviedol ľavicový britský denník The Guardian.

21.09.2018 14:12
juncker, mayová Foto: ,
Theresa Mayová a Jean-Claude Juncker na summite v Salzburgu.
debata (114)

Pravicový bulvárny denník The Sun označil európskych lídrov za „špinavé krysy“ a predsedu Európskej rady Donalda Tuska a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vyobrazil ako dvoch gangstrov. The Sun kritizoval aj českého premiéra Andreja Babiša kvôli podpore druhého referenda o brexite.

„Mayová bola ponížená“, napísal v titulku dnešného komentáru The Guardian, podľa ktorého je premiérka zajatcom rozštiepenia vlastnej strany v názore na brexit. „Premiérka bola uvrhnutá do defenzívy a to len zhruba týždeň pred zjazdom Konzervatívnej strany,“ upozornil The Guardian.

BBC: Premiérku „trápne odmietli“

Podobne zhodnotil rokovania v Salzburgu tiež The Times, ktorý na titulnej stránke napísal: „Poníženie pre Mayovú“. „Salzburské nádeje Mayovej zmarené,“ komentovali výsledok stretnutia v Mozartovom rodisku Financial Times. Podľa BBC sa Mayovej v Salzburgu dostalo „trápneho odmietnutia“.

Server The Idependent upozornil na fotografiu, ktorú zverejnil na Instagrame predseda Európskej rady Tusk. Premiérke Mayová na nej ponúka zákusky. Text pod fotografiou hovorí: „Dáte si kúsok torty? Prepáčte, ale žiadne čerešne.“ Podľa The Independent ide o jasnú narážku na opakované výroky úniových predstaviteľov, že nedovolia, aby si Británia pri rokovaniach o budúcich vzťahoch s EÚ „vyzobávala čerešničky z torty“.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

A piece of cake, perhaps? Sorry, no cherries. #brexit #salzburgsummit2018 #theresamay #donaldtusk #europeancouncil #europeanunion #euco

Príspevok, ktorý zdieľa Donald Tusk (@donaldtusk),

Trikrát ‚Nein‘

„Predseda Európskej rady votrel v Salzburgu soľ do rán brexitového poníženia Theresy Mayovej, keď sa na Instagrame vysmial jej vyjednávacej stratégii,“ napísal The Independent.

„Plán z Chequers vybuchol: Salzburská katastrofa Mayovej“, nadpísal svoj komentár The Spectator s odkazom na brexitový plán britskej vlády dohodnutý na vidieckom sídle premiérov v Chequers.

„Mayová bude v historických análoch považovaná za unikát, ak sa jej ako premiérke podarí ďalej prežívať tvárou v tvár porážkam takého rozmeru,“ napísal komentátor týždenníka.

„Váš brexit sa rozbil,“ zhodnotil úsilie premiérky The Daily Mirror, podľa ktorého je Británia bližšie odchodu z EÚ bez dohody ako kedykoľvek predtým. „Nein, nein, nein“, teda trikrát nie v nemčine znie titulok článku v denníku Metro, ktorý sa venuje odmietnutiu, ktorému sa Mayovej v Salzburgu dostalo.

Sun: Eurogangstri napadli Mayovú zo zálohy

Bulvárny The Sun kritizoval predovšetkým lídrov európskej dvadsaťsedmičky, ktorých označil za „špinavé krysy“. „Eurogangstri napadli Mayovú zo zálohy. Nemôžeme sa dočkať, až sa oslobodíme od úbohých mafiánov, ktorí riadia Európsku úniu,“ dodal a zverejnil fotomontáž, na ktorej sú Macron a Tusk zobrazeni čoby stereotypní zločinci s guľometmi. „Francúzsky premiér Emmanuel Macron a úniový šéf Donald Tusk konali skôr ako gangstri než politici,“ napísal denník, ktorý francúzskemu prezidentovi priradil nesprávnu funkciu.

Ešte pred tým, než bola Mayová podrobená „vypočítaným pokusom ju ponížiť“, ukázalo sa podľa The Sun, „ako odtrhnutí od reality európski lídri sú“. Bulvárny denník pritom narážal na vyhlásenia českého premiéra Andreja Babiša a jeho maltského kolegu Josepha Muscata, ktorí sa v rozhovore poskytnutom BBC v Salzburgu vyslovili za usporiadanie nového referenda, v ktorom by sa britskí voliči znovu vyjadrili k členstvu Británie v EÚ.

Podľa The Sun tak Babiš a Muscat používajú rovnakú taktiku, akú EÚ predtým použila v Írsku či Dánsku. „Jednoducho chcú, aby sme dostali druhú šancu voliť ‚správne‘,“ uviedol The Sun. V prípade Írska mal denník zrejme na mysli skutočnosť, že Íri v referende v roku 2008 odmietli Lisabonskú zmluvu a schválili ju až v opakovanom referende o rok neskôr. Dáni v roku 2005 po tom, čo Francúzsko a Holandsko odmietli v ľudových hlasovaniach európsku ústavu, vlastné referendum radšej zrušili.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Emmanuel Macron #Theresa Mayová