Vojenská prehliadka v Iráne sa zmenila na peklo: 24 mŕtvych a 53 zranených

Najmenej 24 ľudí zahynulo a ďalších 53 utrpelo zranenia pri útoku na účastníkov vojenskej prehliadky v meste Ahváz, ktoré leží v juhozápadnej, na ropu bohatej časti Iránu.

22.09.2018 13:19 , aktualizované: 17:59
Irán prehliadka vojenská útok zranení Foto: ,
Príslušník iránskych revolučných gárd odnáša chlapca, ktorý utrpel zranenie pri útoku ozbrojencov na vojenskú prehliadku v meste Ahváz na juhozápade Iránu.
debata (30)

Informovala o tom iránska štátna tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na svoje nemenované, „dobre informované zdroje“. Strelci boli oblečení v uniformách elitných iránskych revolučných gárd a ich cieľom bola tribúna, na ktorej sedeli policajní a armádni velitelia.

Výsledkom útoku bolo najmenej osem mŕtvych príslušníkov revolučných gárd a 20 ďalších ich členov bolo zranených, spresňujú podľa agentúry AP miestne médiá.

Za spŕšku nábojov vypálených do davu pochodujúcich revolučných gardistov, okolostojacich divákov i vládnych predstaviteľov na neďalekej tribúne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Stalo sa tak prostredníctvom vyhlásenia zverejneného prostredníctvom agentúry Amák.

V interview pre Radio Farba sa k spáchaniu útoku prihlásila aj protivládna skupina etnických Arabov nazvaná Ahvázsky národný odpor, ktorá je strešnou organizáciou viacerých radikálnych hnutí.

Útok sa odohral v deň, keď si Irán tradične pripomína deň svojich ozbrojených síl a výročie vypuknutia iránsko-irackej vojny z 80. rokov 20. storočia. Podobne ako v Ahváze sa vojenské prehliadky preto konali aj v ďalších iránskych mestách.

Útočníci mali údajne väzby na USA a Izrael

Ozbrojenci, ktorí zaútočili na prehliadku, boli pripravovaní v dvoch krajinách Perzského zálivu, uviedol iránsky armádny hovorca, ktorého citovala agentúra IRNA. Hovorca dodal, že útočníci nepatrili k extrémistom z Islamského štátu, mali ale väzby na Spojené štáty a izraelskú tajnú službu Mossad.

Na streľbu reagovali aj ďalší iránski armádni predstavitelia. Generál Jahja Rahim-Safaví, ktorý je poradcom iránskeho najvyššieho duchovného, ​​pohrozil odvetou. „Iránsky ľud a jeho ozbrojené zložky na to odpovie,“ vyhlásil predstaviteľ elitných revolučných gárd.

Veliteľ námorníctva Alí Fadáví naopak vo svojom vyhlásení hovoril o pokračovaní aktivít Islamského štátu, ktorý operuje v Iraku a Sýrii. „Tento teroristický útok nie je známkou sily, ale naopak slabosti DAIŠ v Iraku a Sýrii, kde strieľa nevinných ľudí,“ citovala veliteľa agentúra Fars. DAIŠ je arabská skratka pre Islamský štát.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf na Twitteri z tohto útoku obvinil krajiny blízkovýchodného regiónu a ich „inštruktorov z USA“ a varoval, že Teherán pohotovo a presvedčivo zareaguje. Zaríf dodal, že ozbrojenci boli „teroristi naverbovaní, vycvičení, vyzbrojení a zaplatení zahraničnou vládou“.

Irán je zaplatený do konfliktov v Sýrii i v Iraku, v ktorým podporuje tamojšie vlády. Iránski predstavitelia aj preto upozornili na nebezpečenstvo útokov sunnitských extrémistov na iránske ciele. Irán bol pritom od islamskej revolúcie v roku 1979 ušetrený teroristických útokov.

K prvej teroristickej akcii došlo vlani 7. júna, keď atentátnici najprv v Teheráne prenikli do budovy parlamentu, spustili tam paľbu a jeden z nich aktivoval výbušniny, ktoré mal na tele. Neskôr ďalšia skupina ozbrojencov zaútočila v mauzóleu ajatolláha Rúholláha Chomejního, kde sa nachádza hrob vodcu islamskej revolúcie. O život prišlo vtedy 18 ľudí a ďalších viac ako 50 ich utrpelo zranenia.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Irán #vojenská prehliadka