Myrotvorec si začal do databázy zapisovať Ukrajincov s maďarským pasom

Ukrajinský portál Myrotvorec (Mierotvorca) začal do svojej databázy zapisovať prvých obyvateľov Zakarpatskej oblasti, ktorí sa nedávno stali držiteľmi maďarských pasov. Informovala o tom agentúra UNIAN.

22.09.2018 20:04
debata (51)

Spomínaný server Myrotvorec sa spája s menom Antona Heraščenka, poslanca ukrajinského parlamentu a poradcu ministra vnútra. Fungovať začal na jar roku 2014 s cieľom zisťovať a zverejňovať totožnosť proruských povstalcov pôsobiacich v Donbase a ľudí, ktorí im pomáhajú. Títo ľudia by podľa Myrotvorca mohli páchať zločiny ohrozujúce bezpečnosť štátu.

V oznámení portálu Myrotvorec sa uvádza, že boli zverejnené údaje „prvej pätice porušovateľov ústavy Ukrajiny a zákona o štátnom občianstve“.

Podľa oznámenia tieto osoby zapísali do zložky nazvanej Očistec (Čistilišče), pričom sa konštatuje, že všetky údaje o tom, že „dané osoby nezákonne získali maďarské občianstvo, sú potvrdené“.

Vyostrenie napätia

Vydávanie maďarských pasov občanom Ukrajiny maďarskkej národnosti žijúcim v Zakarpatskej oblasti viedlo v uplynulých dňoch k vyostreniu napätia medzi obomi štátmi.

Agentúra UNIAN v sobotu pripomenula, že videá s etnickými Maďarmi, ako v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny skladajú maďarský štátny sľub, sa objavili aj na ukrajinských webových stránkach.

K tejto situácii sa okrem iných koncom tohto týždňa vyjadril aj ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin, ktorý pripomenul, že Ukrajina „nie raz“ upozorňovala Maďarsko, že vydávanie maďarských pasov na ukrajinskom území nenechá bez odpovede. Naznačil tiež, že Ukrajina zvažuje vyhostenie maďarského konzula. Súčasne zdôraznil, že Ukrajina sa nevzdá svojej proukrajinskej politiky v Zakarpatskej oblasti.

Klimkinov maďarský kolega Péter Szijjártó vo svojej reakcii varoval pred recipročnými krokmi Budapešti v prípade, že Ukrajina vyhostí maďarského konzula za rozdávanie pasov v Berehove (Beregszász). Szijjártó odsúdil pokusy ukrajinských úradov o zastrašovanie etnických Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti a pripomenul, že námietky Ukrajiny proti dvojakému občianstvu svedčia o jej nepripravenosti na integráciu do EÚ.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Ukrajina