Ruské plavidlá doprevádzali tie ukrajinské pri plavbe Kerčským prielivom

Dve plavidlá ukrajinského vojenského námorníctva preplávali Kerčským prielivom medzi Krymom a ruskou pevninou. Oznámili to ukrajinské a ruské médiá.

23.09.2018 19:17
Kerčský prieliv Foto:
Kerčský prieliv.
debata (73)

Pri plavbe prielivom, ktorý tento rok v máji preklenul most spájajúci polostrov anektovaný Ruskom s ruským Krasnodarským krajom, sprevádzali ukrajinský armádny konvoj plavidlá ruskej pohraničnej stráže. Lodná prevádzka v prielive je pod kontrolou Ruska.

Ukrajinské lode vyplávali z Odesy a mieria do prístavu Berďansk v Azovskom mori. Ukrajinské médiá v tejto súvislosti oznámili, že Kyjev chce v Berďansku vybudovať čo najskôr novú vojenskú námornú základňu. Jej cieľom bude podľa agentúry Unian „obrana pred agresívnymi akciami Ruska v tomto regióne“. Ukrajinské vedenie tvrdí, že Moskva chce prieliv zablokovať a Azovské prístavy izolovať.

Režim plavby v Kerčskom prielive, ktorý je jedinou námornou cestou do Azovského mora, upravuje zmluva medzi Ukrajinou a Ruskom z roku 2003. Zabezpečuje právo lodí pod ukrajinskou vlajkou na voľnú cestu do Azovského mora, avšak dáva ruským úradom možnosť podrobiť prechádzajúce lode inšpekcii. Zmluva o vymedzení ukrajinsko-ruskej námornej hranice v tomto citlivom regióne nebola nikdy podpísaná.

„Azovská kríza“ na obzore

Kyjev si tento rok opakovane sťažoval, že ruské úrady stále častejšie lode prechádzajúce prielivom zastavujú. Ukrajinská pohraničná služba v auguste oznámila, že od apríla zastavilo Rusko v prieplave 150 lodí smerujúcich do ukrajinských prístavov Berďansk a Mariupol v Azovskom mori.

Na nebezpečenstvo „Azovskej krízy“ v posledných dňoch upozorňujú bezpečnostní experti Európskej únie a Spojených štátov. Ukrajina oznámila, že otázku prístupu do Azovského mora plánuje predniesť na nadchádzajúcej schôdzi Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Napätie v oblasti tento rok v marci ešte zvýšil incident, keď ukrajinská pobrežná stráž v Azovskom mori zadržala ruskú rybársku loď Nord s domovským prístavom na Kryme. Posádka bola obvinená, že v rozpore s ukrajinskými zákonmi využíva krymský prístav Kerč okupovaný Ruskom a bez povolenia loví v Azovskom mori. Členovia posádky boli pokutovaní, kapitán Vladimir Gorbenko je stíhaný na slobode a čaká na súd.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym #Kerčský prieliv