Turecká polícia má dôkaz, že novinára Chášukdžího zabili na konzuláte

Priestory konzulátu v Istanbule v noci na utorok prehľadal tím tureckých a saudskoarabských vyšetrovateľov. Turecká polícia disponuje dôkazom, ktorý potvrdzuje, že saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího zavraždili v priestoroch konzulátu.

16.10.2018 16:29 , aktualizované: 23:31
džamal Chášukdží, novinár, saudská arábia Foto: ,
Zavraždený novinár Džamal Chášukdží.
debata (87)

Informáciu na svojom Twitteri zverejnila agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného tureckého predstaviteľa, ktorý uviedol, že polícia pri prehľadávaní konzulátu našla „isté dôkazy“ o tom, že v jeho priestoroch bol Chášukdží zabitý. O aké dôkazy išlo, nebolo bezprostredne známe. Avšak podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana hľadala polícia v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule „toxické látky“. Rezort diplomacie v Turecku informoval, že v rámci vyšetrovania prehľadajú aj dom generálneho konzula Saudskej Arábie v Istanbule.

Saudskoarabský princ začal vyšetrovanie

Americký prezident Donald Trump v utorok uviedol, že ho saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán ubezpečil, že vyšetrovanie prípadu nezvestného novinára Džamála Chášukdžího už prebieha a čoskoro vyjdú najavo aj odpovede. Informovala o tom agentúra DPA.

Princ Trumpovi povedal, že „ohľadom tejto záležitosti už začal, a rýchlo rozšíri, kompletné vyšetrovanie. Odpovede sa čoskoro dostavia,“ napísal šéf Bieleho domu na Twitteri. Dodal, že princ „úplne poprel, že by mal akúkoľvek vedomosť o tom, čo sa odohralo na ich konzuláte v Turecku“. Trump poznamenal, že s princom telefonoval v čase jeho stretnutia s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeoom, ktorý bol vyslaný do Rijádu.

Americký denník Washington Post vydal stanovisko, že saudskoarabská vláda „už viac nemôže mlčať“ a že Rijád dlhuje Chášukdžíovej rodine vysvetlenie. Kým sa v danom prípade neobjavia odpovede, USA podľa denníka nemôžu „so Saudmi obchodovať ako obvykle“.

Džamál Chášukdží – prispievateľ amerických novín The Washington Post – je nezvestný od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu svojej vlasti v Istanbule, aby si vyzdvihol dokumenty potrebné k sobášu so svojou tureckou snúbenicou. Turecké úrady sa odvtedy domnievajú, že Chášukdží bol na konzuláte zavraždený. Novinár rozsiahlo kritizoval vojnu v Jemene, ako aj nedávny diplomatický spor s Kanadou v súvislosti so zatknutím aktivistov za práva žien. Táto politika sa považuje za iniciatívu saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Džamál Chášukdží