Útočník z kerčskej strednej školy konal sám, tvrdia vyšetrovatelia

Ruský prezident Vladimir Putin prisľúbil, že motívy a príčiny streľby na strednej škole v krymskom meste Kerč sa "dôkladne vyšetria". "Verejnosť bude informovaná o výsledkoch práce bezpečnostných orgánov a špeciálnych služieb," vyhlásil Putin, ktorého cituje tlačová agentúra TASS.

17.10.2018 12:43 , aktualizované: 22:15
Kerč, výbuch Foto:
Záchranné zložky zasahujú po explózii, ku ktorej došlo na vysokej škole technickej v meste Kerč na Krymskom polostrove.
debata (692)

Po stredajšej streľbe na strednej škole v meste Kerč na Krymskom polostrove zahynulo podľa posledných údajov už 19 ľudí. Samotný strelec, ktorý po útoku spáchal samovraždu, v tomto počte nebol zahrhnutý. Informoval o tom v stredu večer šéf zasahujúcej záchrannej služby Sergej Astrankin. Podľa krymského regionálneho lídra Sergeja Aksjonova je ďalších 53 ľudí zranených, pričom dvanásti z nich sú vo vážnom stave.

Incident sa odohral v popoludňajších hodinách na Kerčskej strednej odbornej škole polytechnickej (KPK), keď 18-ročný Vladislav Rosľakov, ktorý bol tamojším poslucháčom v poslednom ročníku, spustil v priestoroch budovy paľbu a následne spáchal samovraždu. Streľbe predchádzal i výbuch, ktorý nastal v školskej jedálni.

Ruské bezpečnostné úrady útok preklasifikovali z teroristického činu na masovú vraždu po tom, ako sa zistilo, že všetci zabití podľahli strelným zraneniam. Totožnosť útočníka, ktorý konal sám, určili vyšetrovatelia na základe záznamov bezpečnostných kamier rozmiestnených na chodbách školy. Krymské úrady po incidente vyhlásili trojdňový smútok.

Ruská polícia našla v osobných veciach útočníka Rosľakova ďalšie výbušné zariadenie a zneškodnila ho. Napísala to agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyšetrovateľov. Trhavina bola nájdená v areáli školy, kde mal útočník svoje veci uložené.

Putin vyjadril rodinám a priateľom obetí hlbokú sústrasť a nariadil ministerstvu zdravotníctva, ministerstvu pre mimoriadne situácie, ako aj ďalším orgánom, aby podnikli príslušné kroky na pomoc obetiam. Hlava štátu taktiež nariadila bezpečnostným úradom vrátane tajnej služby FSB, aby začali vyšetrovanie príčin tejto tragédie.

Kerč je vstupnou bránou na nový 19-kilometrový most, ktorý od mája spája Krymský polostrov s ruskou pevninou. Rusko anektovalo Krym od Ukrajiny v roku 2014 a zaistenie bezpečnosti na Kryme je pre Moskvu prioritou.

692 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Krym