USA odstúpia od zmluvy o raketách. Rusi hovoria o vydieraní

Americký prezident Donald Trump v sobotu oznámil, že Spojené štáty odstúpia od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú v roku 1987 podpísali s Ruskom. Podľa jeho slov túto zmluvu Moskva porušuje, informovala agentúra AP.

21.10.2018 02:24 , aktualizované: 17:57
debata (501)

Trump sa k záležitosti vyjadril po tom, ako sa zúčastnil na predvolebnom mítingu v štáte Nevada. Jeho poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton sa ešte v sobotu vydá na cestu do Ruska, Azerbajdžanu, Arménska a Gruzínska.

„Vypovieme túto dohodu a potom budeme vyvíjať (takéto) zbrane,“ pokiaľ Rusko a Čína nebudú súhlasiť s novým dohovorom, citovala Trumpa agentúra AP. Šéf Bieleho domu bližšie detaily o obvineniach z porušovania zmluvy voči Rusku neposkytol.

Rusko zámer odsúdilo

Rusko odsudzuje kroky Spojených štátov, ktoré „sa vydieraním pokúšajú dosiahnuť od Moskvy ústupky v oblasti strategickej stability“. Pre agentúru RIA Novosti to v nedeľu uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Podľa Trumpa Moskva túto zmluvu porušuje. Riabkov však na margo tohto tvrdenia uviedol, že Američania „nemajú dôvod obviňovať Rusko“ z porušovania INF. Dodal, že Washington nemá pre svoje obvinenia ani žiadne dôkazy.

Ruský diplomat tiež vyhlásil, že ak Spojené štáty budú pokračovať v jednostrannom vypovedávaní medzinárodných zmlúv, Rusko prijme odvetné opatrenia vrátane tých, ktoré sú vojenského charakteru. „Ale neradi by sme dospeli až tam,“ uviedol.

Moskva čaká vysvetlenie od Boltona

Riabkov tiež poznamenal, že problematika odstúpenia od INF je príliš závažná na to, aby sa riešila prostredníctvom polemiky na verejnosti.

Upozornil rovnako, že „neohrabaná a hrubá americká politika vyvoláva rastúce odmietnutie v mnohých krajinách i v medzinárodnom spoločenstve.“ Washington by podľa Riabkova nemal podceňovať tieto zmeny nálad.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že v nedeľu do Ruska zavíta poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Bolton. Ruský rezort od neho očakáva vysvetlenie v tejto záležitosti.

Británia podporuje zámer USA

Británia podporuje zámer USA odstúpiť od INF. Podľa denníka Financial Times to uviedol britský minister obrany Gavin Williamson. Minister však vyhlásil, že Británia je za zachovanie INF.

Williamson vyhlásil, že Británia „rozhodne podporuje“ Spojené štáty, svojho „blízkeho a dávneho spojenca“, v ich zámere dať Rusku jasne najavo, že musí plniť záväzky vyplývajúce z dohody, ktorú podpísalo.

Podľa Financial Times Williamson dodal, že Británia je za to, aby INF naďalej platila, ale „je nutné, aby to chceli obe (signatárske) strany, a momentálne to jedna z nich ignoruje. Rusko porušilo dohovor a musí si doma urobiť poriadok“.

Nemecká opozícia navrhuje zvolanie summitu NATO

Nemecko bude naďalej pracovať na jadrovom odzbrojení – aj napriek oznámeniu Trumpa o zámere Washingtonu odstúpiť od INF.

Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter o tom informoval štátny tajomník nemeckého ministerstva zahraničných vecí Niels Annen. Trumpovo rozhodnutie o odstúpení od INF označil Annen za katastrofálne.

Annen podľa rozhlasovej stanice Deutsche Welle uviedol, že Nemecko sa bude napriek tomu angažovať v oblasti jadrového odzbrojenia. Dodal, že svoje záväzky v tejto oblasti, vyplývajúce z INF, by malo podľa neho dodržiavať aj Rusko. Zdôraznil, že v Európe je teraz nutné zabrániť nárastu vojenského potenciálu vo sfére rakiet stredného a kratšieho doletu.

Trumpovo rozhodnutie ohľadom INF kritizovala aj nemecká opozícia.

Alexander Graf Lambsdorff z frakcie Slobodnej demokratickej strany v nemeckom parlamente napríklad vyzval na čo najrýchlejšie zvolanie mimoriadneho summitu NATO, ktorý by bol venovaný najnovšie oznámeným plánom USA.

Predstavitelia iných opozičných strán v Nemecku zasa upozornili, že odstúpenie USA od INF zvýši riziko jadrovej vojny a apelovali na nemeckú vládu, aby nepovolila rozmiestnenie rakiet stredného doletu na nemeckom území, ak by o to USA požiadali.

Gorbačov kritizuje Trumpov zámer

Bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov kritizuje Trumpa za jeho zámer odstúpiť od INF. Gorbačov označil toto rozhodnutie za „nie veľmi múdre“.

Snahy USA odstúpiť od INF sú prejavom úsilia zvrátiť politiku jadrového odzbrojenia, uviedol Gorbačov v nedeľu v rozhovore pre agentúru Interfax. Dodal, že v tomto duchu by sa malo vyjadriť nielen Rusko, ale aj „všetci, ktorí si vážia mier, a ešte väčšmi mier bez jadrových zbraní“.

Gorbačov tiež vyjadril presvedčenie, že Trumpov zámer „podkope všetky snahy vedúcich predstaviteľov ZSSR a samotných USA o dosiahnutie jadrového odzbrojenia“. Gorbačov to považuje za „veľmi zvláštne“.

Podľa Gorbačova by sa od starých zmlúv o odzbrojení „v žiadnom prípade“ nemalo odstupovať. Podľa neho podobné kroky nesvedčia „o veľkej múdrosti“. „Je to chyba,“ uviedol Gorbačov, ktorý INF 8. decembra 1987 vo Washingtone podpisoval s vtedajším prezidentom USA Ronaldom Reaganom.

Gorbačov spresnil, že všetky doteraz podpísané zmluvy treba zachovať, pretože v nich „je to, čo nie je v iných dokumentoch – je v nich zakotvená kontrola a to by sme si mali ceniť“.

„Vari vo Washingtone nechápu, k čomu to môže viesť?“ pýtal sa Gorbačov v interview.

Pokračoval, že ak „oni (v USA) nevedia, čo treba robiť, môžem im našepkať: treba sa vyliečiť z choroby, ktorá sa volá snaha neplniť podpísané dohody a zmluvy o jadrovom odzbrojení“. V tejto súvislosti Gorbačov vyzdvihol nedávne vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina ohľadom nutnosti dodržiavať podpísané zmluvy.

Dohodu podpísali Gorbačov a Reagan

Dôležitá bilaterálna dohoda o obmedzení zbrojenia, ktorú 8. decembra 1987 podpísali sovietsky vodca Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Americký minister obrany Jim Mattis už začiatkom októbra uviedol, že vláda USA zvažuje diplomatické a vojenské možnosti v reakcii na konanie Ruska, ktoré podľa Washingtonu rozmiestňuje rakety schopné niesť jadrovú hlavicu v rozpore s dohodou INF.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu ešte v júli vyjadril presvedčenie, že Washington sa chystá odstúpiť od INF. Podľa jeho slov sú však americké obvinenia voči Rusku nepodložené a predmetnú zmluvu porušujú naopak Spojené štáty tým, že rozmiestňujú v Európe odpaľovacie zariadenia na rakety s plochou dráhou letu, v ktorých dosahu je „takmer celá európska časť Ruska“.

501 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Rakety