Našli sa časti tela zabitého novinára Chášakdžího

Našli sa časti tela patriace saudskoarabského novinárovi Džamálovi Chášakdžímu, zavraždenému na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom Istanbule.

23.10.2018 14:35 , aktualizované: 16:53
Chášakdží Foto: ,
"Dvojník" Džamála Chášakdžího, ktorý opustil ambasádu v Istanbule v oblečení, ktoré patrilo novinárovi. Vľavo samotný Chášakdží pri príchode na ambasádu.
debata (163)

Objavili ich v záhrade domu saudskoarabského generálneho konzula, informovala televízna stanica Sky News s odvolaním sa na nemenované zdroje. Podľa nich bol novinár rozrezaný na kusy a jeho tvár bola znetvorená.

Správa Sky News prišla po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že Chášukdžího telo sa nenašlo, a požadoval od saudskoarabských predstaviteľov, aby prezradili, kde sa nachádza. „Prečo sa telo niekoho, o ktorom sa oficiálne povedalo, že bol zabitý, ešte nenašlo?“ opýtal sa Erdogan v prejave pred členmi svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v parlamente.

Salmán prijal príbuzných

Saudskoarabský kráľ Salmán prijal v metropole Rijád príbuzných novinára Chášakdžího, ktorého zavraždili začiatkom októbra. Informovala o tom agentúra Reuters.

Saudskoarabský kráľ Salmán (vpravo) a korunný... Foto: SITA/AP, Untitled
Chášukdží, salmán Saudskoarabský kráľ Salmán (vpravo) a korunný princ Muhammad bin Salmán (druhý zprava) pri prijatí príbuzných zavraždeného novinára Chášukdžího. Vľavo novinárov syn Salah.

Na stretnutí bol prítomný aj saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorého Chášakdží v minulosti kritizoval.

Saudská Arábia najskôr popierala, že by niečo vedela o jeho zmiznutí, potom tvrdila, že Chášakdžího – prispievateľa novín The Washington Post a kritika saudskoarabskej kráľovskej rodiny a korunného princa Muhammada bin Salmána – zabili 2. októbra pri „bitke“ s predstaviteľmi kráľovstva. Tí boli za ním vyslaní s úlohou, aby ho „povzbudili“ k návratu do Saudskej Arábie.

V nedeľu minister saudskoarabský zahraničných vecí Ádil Džubajr oficiálne označil zabitie novinára ako „vraždu“, pripomína agentúra DPA. Saudská Arábia uviedla, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 osôb.

Turecké médiá aj tureckí predstavitelia tvrdia, že 59-ročného novinára žijúceho v USA zavraždilo a rozštvrtilo 15-členné saudskoarabské komando.

163 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášakdží