'Andrej do krimu!', 'Nechcem z ČR Rusko!'. Praha žiadala Babišovu demisiu

Na pražskom Václavskom námestí sa zišli tisíce ľudí, ktorí požadovali demisiu premiéra Andreja Babiša (ANO).

15.11.2018 20:02 , aktualizované: 21:51
praha, babiš, protest Foto: ,
Protest proti premiérovi Andrejovi Babišovi v Prahe.
debata (71)

Akcia sa začala o 19:00 a trvala zhruba dve hodiny. Organizovala ju aktivistická skupina AUVA, ktorá už v minulosti usporiadala niekoľko demonštrácií proti predsedovi vlády. K Opletalovej ulici bolo v prvej hodine priestranstvo husto zaplnené, protestujúci stáli aj v značnej časti hornej polovice námestia.

Jeden z usporiadateľov na demonštrácii povedal, že skupina AUVA plánuje ďalšie protesty na Malostranskom námestí v deň rokovania o nedôvere vláde ÁNO a ČSSD.

Ľudia držali transparenty s nápismi ako „Nechcem z ČR Rusko, Babiš von“, „Andrej do krimu“, „Namiesto syna na Kryme radšej fotra do krimu“, „Andrej = Krym“ alebo „Uklid(n)íme vaše deti“ s fotografiou lekárky Dity Protopopovej, ktorá má evokovať volebný transparent hnutia ANO. K videniu boli vlajky Českej republiky i Európskej únie, niektorí demonštranti mali píšťalky. Na začiatku protestu ľudia hlasno skandovali „Demisia!“

„Zišli sme sa, pretože sme už veľmi nahnevaní. Máme dojem, že situácia v našej krajine v politickej sfére je niekde, kde by nemala byť,“ povedala ČTK krátko pred začatím demonštrácie spoluzakladateľka skupiny AUVA Veronika Ševčíková. Celá akcia by sa podľa nej mala konať práve na Václavskom námestí.

Na facebooku potvrdilo účasť približne 11 000 ľudí, ďalšie desaťtisíce o akciu prejavili záujem. „Ťažko sa dá počet účastníkov odhadovať, zo skúseností z predchádzajúcich podujatí očakávame 10 až 20 tisíc ľudí,“ uviedla ešte pred akciou Ševčíková. Podľa odhadu ČTK sa demonštrácie zúčastnilo až 5000 ľudí.

Na improvizovanom pódiu s nápisom „Jedine demisiu!“ vystúpil napríklad poslanec Miroslav Kalousek z opozičnej TOP 09. „Príbeh predsedu vlády pripomína lacnú gangsterku. Bohužiaľ to nie je film, ale realita, ktorá rozožiera štát ako rakovina. Teraz nejde o nič menšie než o princípy právneho štátu,“ povedal.

„Chcel by som vám poďakovať, že vám nie je jedno, čo sa v Českej republike deje a aký príklad dáva Andrej Babiš celému národu, akým spôsobom pohŕda spravodlivým procesom a spravodlivosťou v Českej republike,“ povedal poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL). Senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL) pripomenul, že horná komora označila za neprijateľné, aby premiér vzhľadom na nové podozrenia zostal vo vláde do vyšetrenia kauzy Bocianie hniezdo, v ktorej je trestne stíhaný kvôli dotačnému podvodu.

Pred davom mali krátky príhovor tiež politici Jiří Pospíšil (TOP 09) či Miroslava Němcová (ODS), ale tiež napríklad Bohumír Rada, ktorý viedol spory s Agrofertom, ktorý predtým Babiš vlastnil a teraz ho spravujú zverenské fondy, Mikuláš Minář zo spolku Milion chvíľok pre demokraciu alebo Varhan Orchestrovič Bauer, ktorého verzia českej hymny zaznela. O hudobný program sa inak postaral Ziggy Horváth.

Impulzom pre rýchle zvolanie protestu bola reportáž serveru Zoznam Správy, v ktorej Babišov syn Andrej novinárom povedal, že bol proti svojej vôli odvezený na Krym. Premiér podľa svojho syna chcel, aby zmizol z Česka kvôli policajnému vyšetrovaniu dotácií pre farmu Bocianie hniezdo, v ktorej obaja čelia trestnému stíhaniu.

Babiš v stredu uviedol, že jeho syn síce bol v minulosti na Kryme, jeho pobyt bol ale legálny, nešlo o únos. Dnes na facebooku poďakoval manželom Protopopovým za starostlivosť o svojho syna údajne trpiaceho schizofréniou. Výzvy opozície na rezignáciu odmietol. Babiš mladší dnes v e-maile pre Zoznam Správy obvinil svojho otca z klamstva v súvislosti s tvrdeniami o jeho schizofrénii.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #protest #Andrej Babiš #demonštrácia #Čapí hnízdo