Nálety medzinárodnej koalície v Sýrii neprežilo najmenej 40 civilistov

Najmenej 40 ľudí, z toho väčšina civilistov, zomrelo dnes vo východnej Sýrii pri leteckých útokoch medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi. Podľa agentúry AP o tom informovala Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Útoky mierili proti poslednej bašte povstalcov z takzvaného Islamského štátu v provincii Dajr az-Zaur.

17.11.2018 18:12 , aktualizované: 21:09
debata (50)

Podľa SOHR sa terčom náletov stala jedna dedina pri meste Hadžín blízkosti irackých hraníc. O život prišlo 43 ľudí, medzi nimi 17 detí a 12 žien. Tiež sýrska štátna agentúra Saná z tejto oblasti hlási 40 mŕtvych. Nie je jasné, či medzi zabitými mužmi boli bojovníci Islamského štátu. Tí vraj bránia civilistom, aby z oblasti odišli, a preto ich medzi mŕtvymi býva mnoho.

Hovorca koalície Sean Ryan nálety potvrdil, ale povedal, že „s nimi nie sú spájané žiadne obete z radov civilistov“ a zdôraznil, že koalícia podniká opatrenia, aby neboli straty na strane civilistov. „Boli sme svedkami toho, že IS v rozpore s vojnovým právom využíva náboženské miesta a nemocnice ako veliace centrá a nevinných civilistov ako živé štíty,“ uviedol tiež.

Medzinárodná koalícia na čele so Spojenými štátmi a jej arabsko-kurdskí spojenci ofenzívu proti poslednej bašte IS v Sýrii začali začiatkom septembra. Odvtedy podľa SOHR o život prišlo viac ako 190 civilistov, vrátane 65 detí. Ide väčšinou o Iračanov a pravdepodobne sú medzi nimi členovia rodín bojovníkov IS.

„Nikdy sme si nemysleli alebo netvrdili, že boj (proti IS v ich poslednom útočisku) bude jednoduchý. Ide o jedných z najtvrdších bojovníkov, ktorí mali dostatok času na prípravu obranných pozícií,“ povedal AP zástupca veliteľa koalície Christopher Ghika.

Sýrske vládne sily dobyli poslednú baštu džihádistov na juhu krajiny

Sýrske vládne sily v sobotu získali kontrolu nad poslednou baštou extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v južnej Sýrii.

Dobytiu lokality Tulúl as-Safá, ktorá leží medzi provinciami Damask a Suvajdá, predchádzali mesiace bojov, spresnilo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Podľa SOHR obnoveniu kontroly vládnych síl nad touto lokalitou predchádzalo stiahnutie sa jednotiek IS a ich presun smerom na východ, do Sýrskej púšte.

Vládne sily bojovali s džihádistami v tejto oblasti od série útokov IS na príslušníkov drúzskej menšiny, ku ktorým došlo v júli v provincii Suvajdá. SOHR dodalo, že v posledných týždňoch sa nálety vládneho letectva na oblasť Tulúl as-Safá zintenzívnili a vládna armáda tam stiahla aj ďalšie posily.

Ústup islamistov do púštnej oblasti je podľa SOHR zrejme dôsledkom ich dohody s velením vládnej armády.

Pri spomínaných útokoch IS z júla tohto roku zahynulo viac ako 250 ľudí, pričom väčšina z nich boli civilisti z tamojších dedín.

Ako spresnila agentúra AFP útoky islamistov mali formu samovražedných útokov, streľby do davu či útokov nožom, pričom k nim dochádzalo na rôznych miestach provincie Suvajdá.

Džihádisti okrem toho uniesli asi 30 ľudí – väčšinou žien a detí. Väčšina rukojemníkov – 23 – sa už medzičasom vrátila do svojich domovov, ostatní zrejme zomreli alebo boli popravení islamistami.

Provincia Suvajdá je obývaná prevažne drúzmi, ktorí sú – podobne ako alaviti – šiitskou sektou. K alavitom sa hlási aj sýrsky prezident Bašár Asad.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #džihádisti