Angela Merkelová sa rozlúčila výhrou

Osemnásť rokov to bola jej strana. Nemecká kancelárka Angela Merkelová však už nešéfuje Kresťanskodemokratickej únii (CDU). S týmto postom sa rozlúčila a 1 001 delegátov si na kongrese v Hamburgu zvolilo novú predsedníčku konzervatívcov.

07.12.2018 17:55 , aktualizované: 18:26
Nemecko, Merkelová, Annegret... Foto: ,
Nová predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová posiela delegátom zjazdu vzdušné bozky po zvolení v Hamburgu 7. novembra 2018.
debata (53)

V druhom kole hlasovania vyhrala generálna tajomníčka strany Annegret Krampová-Karrenbauerová (56), ktorá má blízko ku kancelárke, dokonca má prezývku Mini-Merkelová. Zo súboja s prehrou vyšiel dávny politický súper Merkelovej, podnikateľ Friedrich Merz (63). Tretí uchádzač o predsednícke kreslo, minister zdravotníctva Jens Spahn (38) vypadol z hry v prvom kole hlasovania.

Klon kancelárky?

Kancelárku po jej záverečnom prejave čakal takmer desaťminútový potlesk zúčastnených. A Krampovej-Karrenbauerovej víťazstvo sa dá chápať ako jej výhra. Lenže generálna tajomníčka CDU uspela len tesne. Získala 517 hlasov, Merz 482.

Bývalá premiérka Sárska Krampová-Karrenbauerová sa bráni tomu, že je iba klonom Merkelovej. Kancelárke viac ráz oponovala, čo sa týka migrácie. Tvrdí, že chce nájsť pre CDU vlastnú cestu. Predpokladá sa, že konzervatívcov posunie mierne doprava. Aj preto, že bude musieť brať do úvahy silnú podporu, ktorú medzi delegátmi získal Merz.

Dnešok je jednoznačným začiatkom konca Merkelovej éry, no najvýraznejšia svetová politička posledných dvoch desaťročí stále zostáva nemeckou kancelárkou. "Bola to veľká radosť a veľká česť,“ povedala Merkelová v poslednom prejave v úlohe šéfky CDU. Na čele tejto strany od roku 2005 štyri razy vyhrala voľby. Pri postupnom úpadku nemeckej sociálnej demokracie urobila z konzervatívcov dominantnú silu krajiny. Dokázala to aj tým, že CDU posunula do politického stredu.

"Som veľmi vďačná, že som mohla byť predsedníčkou strany 18 rokov. Je to veľmi, veľmi dlhý čas. CDU, samozrejme, zažila vrcholy aj pády. Ale spolu sme štyrikrát zvíťazili vo voľbách a som šťastná, že môžem zostať kancelárkou,“ povedala Merkelová. Žiadny úspech však netrvá večne. Ekonomická a migračná kríza prispeli v Nemecku k rastu krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD). A CDU v prieskumoch takmer dýchajú na chrbát Zelení, ktorí ťažia z odlivu centristických voličov od konzervatívcov a sociálnych demokratov.

Podľa politológa Christiana Schweigera z univerzity v Chemnitzi si delegáti vyberali medzi kontinuitou v podaní Krampovej-Karrenbauerovej a pomerne radikálnou zmenou, ktorú predstavoval Merz. "Ten ponúkal reformu v CDU tým, ktorí sa v parlamente a na úrovni regionálnych vlád sťažovali na Merkelovej líderstvo,“ pripomenul pre Pravdu Schweiger.

Expert na nemeckú politiku ešte pred záverečným hlasovaním hodnotil, akým smerom by sa mohla pohnúť politika CDU. "Merzovo víťazstvo by bolo pre Merkelovú veľký problém. Médiá by sa sústredili na špekulácie, kedy by ju nahradil. S Merzom a jeho snahou presadzovať radikálne neoliberálne reformy by tiež bolo pravdepodobnejšie to, že SPD opustí veľkú koalíciu,“ myslí si Schweiger.

Ale ani výhra Krampovej-Karrenbauerovej neznamená pre konzervatívcov prechádzku ružovým sadom. Merkelová v kresle predsedníčky skončila po niekoľkých nepresvedčivých výsledkoch CDU vo voľbách v spolkových krajinách. "AKK, ako sa hovorí Krampovej-Karrenbauerovej, zabezpečí, že zmena v CDU od Merkelovej éry bude pokojnejšia. Nemyslím si však, že bude schopná zastaviť postupný rast AfD, ani problémy, ktoré majú vo voľbách kresťanskí demokrati,“ predpovedá Schweiger.

"Krampová-Karrenbauerová bola jasnou favoritkou verejnosti, ale Merza podporili šedé konzervatívne eminencie vrátane bývalého ministra financií a súčasného šéfa parlamentu Wolfganga Schäubleho. CDU je hlboko rozdelená. Nielen, čo sa týka osôb, ale aj programu,“ uviedol pre Pravdu Kai Arzheimer, profesor politológie na univerzite v Mainzi.

Merkelovú budú stále počúvať

Len pred niekoľkými dňami magazín Forbes označil Merkelovú za najmocnejšiu ženu sveta. To sa asi už v budúcnosti nezopakuje. Ale stále to bude do veľkej miery kancelárka, s ktorou Európa a svet budú riešiť problémy.

A tých je viac ako dosť. Už na budúci rok čakajú EÚ voľby do Európskeho parlamentu, ktoré pravdepodobne budú znamenať posilnenie populistov, euroskeptikov a extrémistov. Krajiny tiež riešia ďalšie reformy v eurozóne. Merkelová je v tomto naklonená spolupráci s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ale návrhy Paríža čelia v Berlíne aj značnej opozícii. Európa musí uvažovať aj nad tým, ako ďalej vo vzťahoch s USA na čele s Donaldom Trumpom, Ruskom či Čínou.

"Merkelová zostáva nemeckou kancelárkou bez ohľadu na to, kto je nový líder CDU. Je prirodzené, že je preto osobou, s ktorou sa budú radiť zahraniční lídri,“ reagoval z Berlína pre Pravdu expert na medzinárodné vzťahy Jörg Forbrig z organizácie German Marshall Fund. "Na strane druhej nástupkyňa Merkelovej bude tiež pre zahraničie zaujímavá. Bude tvoriť konzervatívnu politiku a pozície, čo by do istej miery mohlo obmedziť kancelárku. Nová líderka má dobrú šancu, že nahradí Merkelovú aj na čele vlády. Takže si môže byť istá, že jej zo zahraničia začnú volať, aby s ňou začali kultivovať vzťahy,“ vyhlásil Forbrig.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová #Annegret Krampová-Karrenbauerová