Násilné protesty sú katastrofou pre hospodárstvo, tvrdí francúzsky minister financií

Násilie spojené s protivládnymi protestmi tzv. žltých viest je katastrofou pre hospodárstvo krajiny, povedal v nedeľu francúzsky minister hospodárstva a financií Bruno Le Maire. Jeho vyjadrenia sprostredkovala agentúra AFP.

09.12.2018 15:19
Francúzsko, protesty, žlté vesty Foto:
Protestanti v žltých vestách sa opäť dostali do stretu s políciou.
debata (43)

„Je to katastrofa pre obchod, je to katastrofa pre naše hospodárstvo,“ povedal Le Maire počas návštevy parížskych obchodov, ktoré boli zasiahnuté demonštráciami.

Úrady oznámili, že sobotňajšie nepokoje namierené proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi boli menej násilné ako udalosti z minulého víkendu a nedošlo k takému vysokému počtu zranení. Vedenie mesta Paríž však upozornilo, že hmotné škody boli vyššie, keďže protesty sa rozšírili aj do iných častí hlavného mesta.

„Boli viac roztrúsené, preto zasiahli viacero lokalít,“ povedal zástupca primátorky mesta Emmanuel Grégoire.

Protestanti v žltých vestách sa opäť dostali do...
Protestanti v žltých vestách sa opäť dostali do...
+2Protestanti v žltých vestách sa opäť dostali do...

Nepokoje sa vo Francúzsku začali 17. novembra, keď ľudia oblečení do reflexných žltých viest protestovali proti rastúcim cenám pohonných hmôt. Postupne prerástli do masového hnutia proti zvyšujúcim sa životným nákladom život, ktoré prezidenta Macrona – bývalého bankára – obviňuje, že berie ohľad len na bohatých.

Hovorca francúzskej vlády Benjamin Griveaux sľúbil, že prezidentova administratíva nájde riešenie, ktoré vezme do úvahy sťažnosti protestujúcich rôzneho druhu. „Musíme nájsť riešenie, ktoré berie do úvahy realitu každého jednotlivca,“ povedal.

Odhaduje sa, že na sobotňajších protestoch vo Francúzsku sa zúčastnilo 136.000 ľudí. Orgány zadržali v rôznych častiach krajiny 1723 osôb. Demonštrácie spôsobili škody aj v meste Bordeaux na západe krajiny.

Hnutie sa rozšírilo aj za hranice Francúzska. Polícia v Belgicku zadržala približne 400 ľudí a pokojné demonštrácie sa konali aj v Holandsku.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Žlté vesty