Nemci našli Putinov preukaz Stasi, Kremeľ pripustil pravosť

V archíve niekdajšej východonemeckej tajnej polície Stasi našli identifikačný preukaz tejto neslávne známej organizácie na meno terajšieho ruského prezidenta Vladimira Putina. Dnes o tom informoval denník Bild, ktorý preukaz s Putinovou fotografiou zverejnil.

11.12.2018 10:53 , aktualizované: 11:41
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (14)

Putin v Nemeckej demokratickej republike (NDR) v 80. rokoch pôsobil ako agent sovietskej tajnej služby KGB.

Preukaz Stasi bol vydaný na meno major Vladimir Putin a jej platnosť do konca roku 1989 bola potvrdená príslušnými overovacími známkami. Bild uviedol, že doklad bol objavený v materiáloch drážďanskej pobočky Stasi označených ako Káder a školenia.

Šéf drážďanskej pobočky úradu pre dokumentáciu činnosti Stasi (BStU) Konrad Felber denníku povedal, že z Putinovho drážďanského pôsobenia nebolo známe, že preukážku Stasi mal. Doklad mu okrem iného umožňoval voľný vstup do kancelárií Stasi a zjednodušoval prípadné regrutovanie agentov, lebo nemusel nikomu vysvetľovať, že pracuje pre KGB. Práve získavanie agentov bolo podľa odborníkov hlavnou úlohou Putina v drážďanskej odbočke KGB.

Kremeľ pripustil, že preukaz môže byť pravý. „V tej dobe, keď existoval Sovietsky zväz, boli KGB a Stasi partnerskými službami, a pravdepodobne preto nemožno vylúčiť vydanie aj takých legitimácií,“ povedal novinárom prezidentov hovorca Dmitrij Peskov.

O Putinovi je z jeho nemeckej misie známe, že vo februári 1988 dostal od šéfa Stasi Ericha Mielkeho bronzovú medailu Národnej ľudovej armády. Podľa vtedajšieho výnosu bolo vyznamenanie prejavom uznania a ocenenia Putinovej „služby v boji za mier, na obranu socialistickej vlasti a proletárskeho internacionalizmu v rokoch bratskej spolupráce medzi tajnou službou NDR a sovietsku bezpečnosťou proti spoločnému nepriateľovi“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Vladimir Putin #KGB #Stasi