Moskva vracia úder. Slovenského diplomata vyhostili z Ruska

Rusko vyhlásilo slovenského vojenského diplomata za nežiaducu osobu. Urobilo tak v reakcii na nedávne vyhostenie ruského diplomata na Slovensku pre podozrenia zo špionáže.

13.12.2018 09:33 , aktualizované: 17:50
ambasáda Foto:
Slovenská ambasáda v Moskve.
debata (166)

Informoval o tom vo štvrtok ruský spravodajský portál Meduza.

Slovenský rezort diplomacie vyhlásenie diplomata za nežiaducu osobu nebude komentovať.

K vyhosteniu sa vyjadril po príchode na summit EÚ aj premiér Peter Pellegrini. "Považujem to za štandardnú protiakciu druhého štátu, za reakciu na to, že sme pred niekoľkými týždňami vyhostili ruského diplomata. Myslím si, že išlo o recipročné opatrenie, ktoré sa deje bežne. Slovensko takýto krok očakávalo a viac by som to nekomentoval,“ povedal premiér v Bruseli.

Ako podľa agentúry TASS uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, slovenský diplomat musí územie Ruskej federácie opustiť do 48 hodín.

Príslušnú nótu doručili veľvyslancovi SR v Moskve 11. decembra, informovala Zacharovová.

Ruský diplomat bol z Bratislavy vyhostený 22. novembra a Slovensko musel opustiť do 48 hodín. Podľa predsedu vlády SR Petra Pellegriniho ruský diplomat vykonával činnosť, ktorá už nebola v súlade s tým, ako sa má diplomat na území krajín Európskej únie a NATO správať. Pellegrini poznamenal, že išlo o diplomatického pracovníka Úradu pridelenca obrany veľvyslanectva Ruskej federácie v SR.

Ruské ministerstvo označilo krok Slovenska za nepriateľskú akciu a avizovalo recipročné kroky.

VIDEO: K situácii sa 6.12. pre Pravdu vyjadril Bezpečnostný poradca Andor Šándor. Podľa neho je normálne, že na zahraničných zastupiteľstvách fungujú aj spravodajské služby.

Video

VIDEO: O vyhostení ruského diplomata hovoril 5.12. premiér Peter Pellegrini. Viac si môžete pozrieť na ďalšom videu TV Pravda.

Video
166 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #vyhostenie