NATO poskytne Ukrajine vojenskú pomoc vrátane utajeného spojenia

Severoatlantická aliancia ešte tento mesiac poskytne Ukrajine techniku ​​pre šifrované spojenie, oznámil generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg po dnešnom stretnutí s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenko v Bruseli. Podľa agentúry TASS ide o odpoveď NATO na incident v Kerčskom prielive, kde ruskí pohraničníci a vojaci minulý mesiac ostreľovali tri lode ukrajinského vojenského námorníctva, ktorých sa neskôr zmocnili a ich posádky zajali.

13.12.2018 13:49
debata (524)

„NATO poskytne Ukrajine dodatočnú podporu, najmä jej do konca roka dodá techniku ​​pre utajené spojenie,“ povedal politický šéf aliancie. Táto technika má byť súčasťou pomoci v hodnote 40 miliónov eur, ktorú NATO prisľúbilo Kyjevu na posilnenie ozbrojených síl.

Stoltenberg dnes opäť vyzval Rusko, aby zajatých námorníkov prepustilo na slobodu a lode vrátilo Ukrajine, a domáhal sa „slobody plavby“ v Azovskom mori. Ocenil tiež „pokoj a zdržanlivosť“ Ukrajiny počas tejto krízy.

Porošenko označil oslobodenie 24 zajatých Ukrajincov za „absolútnu prioritu“.

Rusko výzvy odmieta

Moskva všetky výzvy zo sveta na prepustenie ukrajinských námorníkov odmieta a chystá sa ich súdiť za to, čo nazýva nezákonným prekročením ruských hraníc.

Jablkom sváru je Kerčský prieliv medzi Čiernym a Azovským morom, cez ktorý Rusko postavilo most na anektovaný Krym. Ukrajina anexiu polostrova odmieta uznať a trvá na slobode plavby prielivom, zaručenej predchádzajúcimi dohodami a medzinárodnými dohovormi. Rusko naopak tvrdí, že vstup do prielivu ako ruských výsostných vôd vyžaduje predbežný súhlas ruských úradov. Kým Kyjev interpretuje incident v prielive ako ruskú agresiu a predohru k ovládnutiu Azovského mora, Moskva tvrdí, že išlo o ukrajinskú provokáciu, ktorá má zvýšiť Porošenkovi šance v nadchádzajúcich prezidentských voľbách.

524 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojna na Ukrajine