Francúzska polícia zastrelila útočníka z vianočných trhov

Francúzska polícia vo štvrtok večer v Štrasburgu zastrelila po dvoch dňoch masívneho pátrania muža na úteku, ktorý je podozrivý z utorkovej streľby pri vianočných trhoch v centre mesta. Pri jeho útoku zahynuli traja ľudia a ďalších 13 utrpelo zranenia.

13.12.2018 21:55 , aktualizované: 14.12.2018 06:26
Francúzsko, Štrasburg, streľba Foto: ,
Na snímke uzatvorené centrum po útoku na vianočných trhoch v Štrasburgu 11. decembra 2018.
debata (50)

Informáciu priniesla stanica BBC, ktorú informovala priamo polícia.

Francúzsky minister vnútra Cristophe Castaner vo štvrtok večer povedal, že podozrivý spustil vo štvrtok večer paľbu na policajtov, keď ho spozorovali a pokúsili sa ho zatknúť. „Vo chvíli, keď sa ho pokúsili zatknúť, obrátil sa k nim a spustil paľbu. Oni reagovali,“ vyhlásil Castaner.

Podľa nemenovaného miestneho predstaviteľa polície bol muž, ktorý strieľal na políciu, ozbrojený pištoľou a nožom. K streľbe na muža došlo v južnej mestskej štvrti Neudorf, kde polícia intenzívne pátrala po Chekattovi vo štvrtok už skôr. Cherif Chekatt, ktorý vyrastal v Neudorfe, sa podľa informácií polície mal ukrývať v neďalekej budove.

K útoku sa prihlásila organizácia Islamský štát

Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) prostredníctvom propagandistickej agentúry Amák na Twitteri uviedla, že strelec na vianočnom trhu v Štrasburgu je jedným z jej „vojakov“. Vykonal „operáciu, ktorou reagoval na výzvy útočiť na občanov krajín koalície“, dodal IS. A myslel tým medzinárodnú koalíciu pod vedením USA, ktorá od roku 2014 podniká nálety proti džihádistom a poskytuje výcvik silám bojujúcim proti IS v Sýrii aj Iraku.

Po Chekattovi – ktorý mal dlhý záznam v registri trestov, údajne podľahol islamskému extrémizmu a pri utorkovom útoku kričal arabskú frázu „Alláhu akbar!“ (Boh je najväčší) – pátralo vyše 700 policajtov. Minister vnútra vo štvrtok už skôr oznámil, že traja z 13 zranených pri utorkovom útoku blízko vianočného trhu boli z nemocnice prepustení a traja ďalší bojujú o život. Vianočné trhy v centre Štrasburgu majú byť v piatok už otvorené.

Vo štvrtok večer sa pred 500-ročnou katedrálou v Štrasburgu zhromaždili stovky ľudí, smútili a utešovali sa. „Zlo nezvíťazí,“ vyhlásil arcibiskup Luc Ravel. „Utorková dramatická noc nepoprela posolstvo Vianoc, skôr naopak – existuje zlo aj dobro, ale nakoniec bude mať dobro posledné slovo,“ dodal podľa tlačovej agentúry AP arcibiskup.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #útok v Štrasburgu