Rusko nebude viesť vojnu proti Ukrajine, sľúbil Lavrov

Rusko nepovedie vojnu proti Ukrajine, ale bude reagovať, ak Kyjev uskutoční provokácie na hranici s Krymom. Pre rozhlasovú stanicu Komsomoľskaja Pravda to v pondelok povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

17.12.2018 16:23
Segrej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Segrej Lavrov.
debata (253)

„Nebudeme viesť vojnu proti Ukrajine, sľubujem,“ zdôraznil Lavrov.

Súčasný režim v Kyjeve je podľa neho podobný režimu nacistov. „My nebojujeme proti ukrajinskému režimu. Ukrajinskí občania žijúci v Donbase bojujú proti ukrajinskému režimu, ktorý má všetky príznaky nacizmu a neonacizmu,“ povedal v rozhovore, z ktorého citovala agentúra TASS.

Na otázku, prečo Moskva dosiaľ neprerušila vzťahy s Kyjevom, Lavrov odpovedal: „Máme vzťahy s ukrajinským štátom. Ukrajinský štát je pre nás oveľa dôležitejší než ten režim, ktorý je v súčasnosti pri moci preto, lebo Západ sa spreneveril všetkým normám medzinárodného práva a medzinárodného správania.“

„Ukrajinský národ nemá s tým nič spoločné a som si istý, že väčšina ukrajinských občanov si želá mier vo svojej krajine a chce sa zbaviť tohto hanebného režimu a obnoviť normálne vzťahy s Ruskom,“ povedal ruský minister.

Pokračoval, že domáce problémy Ukrajiny sú „oveľa širšie a hlbšie“ než len samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR) a Luhanská ľudová republika (LĽR).

„Chcete uznať LĽR a DĽR? A čo potom? Stratiť zvyšok Ukrajiny a nechať ju napospas nacistom?“ odvetil Lavrov na otázku, prečo Rusko odmieta uznať tieto samozvané republiky.

Lavrov taktiež uviedol, že ukrajinský prezident Petro Porošenko „plánuje v priebehu posledných desiatich decembrových dní ozbrojené provokácie na hranici s Ruskom, na hranici s Krymom“.

Porošenko podľa Lavrova diskutuje o týchto provokáciách so svojimi západnými podporovateľmi. „Odporúčajú mu, aby pokračoval v bojových akciách s nízkou intenzitou, aby im umožnil pokračovať v propagande, že Rusi vykonávajú ofenzívu proti Ukrajine a že preto musia byť na Rusko uvalené sankcie, ale že vojenské akcie by nikdy nemali prejsť do fázy, po ktorej budú nasledovať reakcie v plnom rozsahu,“ vysvetlil Lavrov.

V prípade provokácií však Rusko podľa jeho slov zareaguje. „Oľutujú to. Toto je naša krajina, toto je naša hranica. Nedovolíme mu (Porošenkovi), aby sa nejako pokúsil chrániť svoje záujmy a porušovať tie práva, ktoré si Krymčania bránili v plnom súlade s medzinárodným právom,“ zdôraznil šéf ruskej diplomacie.

Na záver zopakoval, že jedinou cestou na vyriešenie krízy na východe Ukrajiny je realizácia minských dohôd, ktoré „nemajú alternatívu“.

253 debata chyba
Viac na túto tému: #Lavrov #vojna na Ukrajine