Voľby im nestačili. Rusi sa stále 'angažujú' v USA, stopy vedú k 'trolej farme' AII

Rusko sa pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016 snažilo cez sociálne siete ovplyvniť mienku americkej verejnosti v oveľa väčšom rozsahu, než sa doteraz predpokladalo. S kontroverznými praktikami pritom ďalej pokračuje. Uvádzajú to dve analýzy súkromných spoločností, ktorých výsledky dnes zverejnil výbor Senátu USA pre kontrolu tajných služieb.

17.12.2018 22:14
comey Foto: ,
Exšéf FBI James Comey, druhý zprava, opúšťa Capitol Hill vo Washingtone po vypočúvaní vo výboroch amerického Senátu.
debata (297)

Analytická spoločnosť New Knowledge a tiež tím Oxfordskej univerzity spolupracujúce s analytickou firmou Graphik sa zhodli so závermi amerických tajných služieb, že stopy vedú k ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII). Tá býva označovaná ako trolia farma. Analytici navyše zistili, že internetoví trollovia, teda provokatéri v diskusiách na webe, v šírení propagandy pokračujú.

„Tieto útoky sú oveľa previazanejšie, rafinovanejšie a rozšírenejšie, než bolo doteraz odhalené,“ uviedol podľa agentúry Reuters senátor Mark Warner, ktorý je najvyššie postaveným demokratom v senátnom výbore pre kontrolu tajných služieb. Republikánsky predseda výboru Richard Burr konštatoval, že závery analýz ukazujú, ako agresívne sa Rusko snažilo rozdeliť Američanov kvôli rase, vyznaniu alebo politickému presvedčeniu.

Istá skupina ruských trollov povzbudzovala separatistické hnutia v Kalifornii a v Texase. Ďalšia odnož sa zase snažila na jednej strane prinútiť priaznivcov pravice zaujať ostrejšie a kontroverznejšie názory, na druhej strane potom presvedčiť černochov, aby voľby bojkotovali, prípadne sa im snažila podsunúť zlý návod, ako hlasovať.

Po zvolení republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa prezidentom sa trollovia zamerali na Američanov hispánskeho pôvodu, u ktorých sa snažili vyvolať nedôveru v americké úrady.

297 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #zasahovanie do volieb #americké voľby