Eurokomisia preverí maďarský zákonník práce

Európska komisia (EK) preverí maďarskú novelu zákonníka práce a zákon týkajúci sa zriadenia správnych súdov. Maďarský ľavicový denník Népszava o tom v utorok informovala tlačová služba EK.

18.12.2018 17:02 , aktualizované: 20:33
Maďarsko, Budapešť, Kossuthovo námestie,... Foto: ,
Odborári na Kossuthovom námestí v Budapešti oznámili, že ďalším krokom protestu môže byť vyhlásenie všeobecného štrajku.
debata (11)

„Komisia pozná úpravu ústavy, ktorá je základom zákona o správnych súdoch a berie na vedomie schválenie zákona o jeho realizácii. Pozorne sledujeme realizáciu tohto zákona a vyhodnotíme ju v rámci európskeho semestra, ktorý poskytuje rámec pre koordináciu hospodárskych politík medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ),“ uviedol pre denník hovorca EK Christian Wigand.

Nemenovaný zdroj poznajúci systém rozhodovania EK pre Népszavu uviedol, že ak Brusel dospeje k záveru, že nová maďarská právna norma porušuje základné hodnoty EÚ, môže použiť rôzne prostriedky. Napríklad môže spustiť právne konanie voči Maďarsku.

EK sa zaujíma aj o maďarskú novelu zákonníka práce a preveruje ju. Brusel bude zisťovať, či novela je v súlade s európskou smernicou o organizovaní pracovného času platnou od roku 2003, a požiadavke o vyjednávaní so sociálnymi partnermi, píše Népszava s odvolaním sa na bruselské zdroje.

Socialisti a odborári pripravujú celoštátnu demonštráciu

Maďarská socialistická strana (MSZP) spolu s odborármi pripravujú celoštátnu demonštráciu. Oznámil to v utorok v rozhovore pre spravodajský server 24.hu predseda MSZP Bertalan Tóth, podľa ktorého protestné zhromaždenia budú na takmer 70 miestach Maďarska.

Predseda socialistov dodal, že demonštrácie pripravuje celá štruktúra MSZP v 19 župách krajiny spolu s odborármi.

Tóth tiež avizoval, že socialisti podajú niekoľko žalôb v súvislosti s pondelňajšími udalosťami v sídle Fondu na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), ktorý zastrešuje činnosť maďarských verejnoprávnych médií. Súkromná bezpečnostná služba odtiaľ vyviedla poslancov Národného zhromaždenia.

Podľa jeho slov čoskoro zasadne obštrukčná rada opozičných poslancov parlamentu, ktorá koordinuje spoločné protestné akcie opozície. „Toto fórum sa môže stať platformou na prípravu nového Okrúhleho stola opozície na výmenu terajšej vlády,“ poznamenal predseda MSZP.

Internetová stránka komerčnej televízie ATV uviedla, že začiatkom januára plánujú opozičné strany ďalšiu mohutnú demonštráciu, ktorej detaily však zverejnia spolu s členmi opozičnej obštrukčnej rady.

Séria protestov v Budapešti sa začala minulú stredu (12.12.) po schválení novely zákonníka práce, ktorá podľa jej odporcov znevýhodňuje zamestnancov rozšírením nadčasov na ročných 400 hodín z terajších 250.

Demonštranti žiadajú zrušenie novely zákonníka práce a nadčasov pre policajtov, nezávislosť justície a zrušenie nového správneho súdu, pristúpenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a nezávislosť verejnoprávnych mé­dií.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #protesty #zákonník práce