Rusko pripúšťa možnosť výmeny ukrajinských námorníkov

Vysoko postavený diplomatický zdroj v Rusku pripustil, že ukrajinských námorníkov zadržaných Ruskom v novembri po incidente v Kerčskom prielive by mohli vymeniť za ruských občanov zadržiavaných na Ukrajine. Výmena by sa mohla uskutočniť tento rok, napísal v piatok ruský denník Izvestija.

11.01.2019 12:56 , aktualizované: 16:42
kerč, ukrajina, lode Foto: ,
Ukrajinské lode v prístave v meste Kerč po novembrovom incidente.
debata (24)

Podľa zdroja „mnohé závisí od ukrajinskej strany, do akej miery bude Kyjev pripravený súhlasiť s konkrétnou dohodou“. Zdroj spresnil, že momentálne takáto výmena nie je možná, lebo „oni nie sú vojnoví zajatci, ako sa ich Kyjev snaží vykresľovať“.

Ďalej informoval, že je „nutné počkať na rozhodnutie (ruského) súdu a potom sa môžeme dohadovať o výmene“. „V ukrajinských väzniciach je dosť Rusov, ktorých treba odtiaľ dostať,“ vyhlásil zdroj. Dodal, že tento posun v kauze „sotva“ nastane do volieb na Ukrajine, pretože ukrajinský prezident Petro Porošenko „by to hneď začal označovať za svoje víťazstvo“.

Klimkin: Rusko spraví všetko pre to, aby rozbilo Ukrajinu

Rusko spraví „všetko pre to, aby rozbilo Ukrajinu, nejako ju ešte viac rozdelilo“. V piatok to povedal ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin. Podľa jeho slov Moskva nechce „slobodnú a demokratickú Ukrajinu ako takú“, preto jeho krajina potrebuje „vojenskú, politickú a ekonomickú podporu, aby mohla bojovať proti ruským pokusom udusiť južnú Ukrajinu blokovaním prístupu do Azovského mora“. Klimkin sa tak vyjadril pre tlačovú agentúru BNS počas piatkovej návštevy Litvy.

Rusko zadržalo tri ukrajinské vojenské lode a ich posádky plaviace sa z Odesy pri Čiernom mori do Mariupoľa ešte 25. novembra 2018. Moskva tvrdí, že ukrajinské plavidlá protiprávne prenikli do ruských teritoriálnych vôd. Skupina 21 ukrajinských vojakov je momentálne na základe rozhodnutia súdov v krymských mestách Simferopol a Kerč v moskovskej väznici Lefortovo. Traja ukrajinskí námorníci, ktorí boli pri incidente zranení, sú hospitalizovaní v nemocničnom bloku vyšetrovacej väznice Matrosskaja Tišina v Moskve. Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym v roku 2014, čo však väčšina medzinárodného spoločenstva neuznala.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Kerčský prieliv #vojna na Ukrajine