António Guterres si myslí, že nemá právomoc začať vyšetrovanie Chášakdžího smrti

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v piatok povedal, že nie je v jeho kompetencii, aby sám začal vyšetrovanie smrti saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, informovala agentúra DPA.

18.01.2019 22:34
Antonio Guterres Foto: ,
Generálny tajomník OSN Antonio Guterres.
debata (7)

Mimovládne organizácie, turecká vláda a aj Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vyzývajú na nezávislé vyšetrovanie okolností Chášukdžího násilnej smrti. Podľa Gutteresa však zatiaľ žiadna krajina oficiálne o takýto krok nepožiadala.

Mandát na začatie skúmania celej kauzy by Guterresovi – ako povedal v piatok novinárom v New Yorku – mohla udeliť len Bezpečnostná rada OSN a za istých okolností aj Valné zhromaždenie OSN.

Novinára Džamála Chášukdžího, ktorý patril k popredným kritikom saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, zavraždili začiatkom októbra na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.

V Saudskej Arábii sa začiatkom januára začal proces s 11 podozrivými v súvislosti s vraždou Chášukdžího. Podľa Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) však toto súdne konanie nie je dostačujúce.

Nezávislá vyšetrovacia komisia OSN bola založená v roku 2007 pri vyšetrovaní vraždy pakistanskej premiérky Bénazír Bhuttovej, ktorá zahynula pri samovražednom bombovom útoku. Založil ju vtedajší generálny tajomník OSN Pan Ki-mun na žiadosť pakistanskej vlády.

Komisia začala vyšetrovanie 1. júla 2009 a v roku 2010 konštatovala, že pakistanské úrady mohli zabrániť atentátu štandardnými bezpečnostnými opatreniami. Experti dospeli k záveru, že po atentáte nechala polícia vyšetrovanie „zámerne“ stroskotať.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #António Guterres #Džamál Chášakdží