Polícia vyšetruje výbuch nálože v severoírskom meste Londonderry

Britská polícia vyšetruje výbuch nálože, ku ktorému došlo v sobotu večer pred budovou súdu v druhom najväčšom severoírskom meste Londonderry. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

20.01.2019 13:44
Londonderry, výbuch, nálož, Foto:
Pracovníci forenznej jednotky skúmajú miesto, na ktorom došlo k výbuchu nálože.
debata (4)

Nálož, ktorá bola umiestnená v ukradnutom vozidle donáškovej služby explodovala v neskorých večerných hodinách, keď polícia v rekcii na upozornenie na hroziaci útok evakuovala okolité ulice. Podľa dostupných informácií si útok nevyžiadal žiadne obete životoch a nikto pri ňom neutrpel zranenia.

Severoírska polícia z útoku podozrieva hnutie „Nová IRA“ a v tejto súvislosti už zadržala dve osoby.

Viac ako 3700 ľudí zahynulo v Severnom Írsku počas niekoľko desaťročí trvajúceho etnicko-náboženského konfliktu medzi prevažne protestantskými unionistami, ktorí sa považujú za Britov, a prevažne rímskokatolíckymi írskymi nacionalistami.

Za formálny koniec konfliktu je väčšinou považované uzavretie tzv. Veľkopiatkovej dohody v roku 1998. Hoci väčšina militantov sa pri tejto príležitosti vzdala používania násilia, ako prostriedku na dosiahnutie svojich politických cieľov, niektorí odštiepenci z Írskej republikánskej armády pokračujú v občasných útokoch.

K nárastu napätia v Severnom Írsku prispieva v posledných mesiacoch najmä neistota, ktorá v súvislosti s brexitom panuje ohľadom tzv. írskej hranice

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #nálož