Vraždu protikorupčnej aktivistky si objednal politik

Ukrajinskí vyšetrovatelia úplne objasnili násilnú smrť ženy, ktorá bojovala proti korupcii. Kateryna Handziuková, ktorá mala 33 rokov, podľahla ťažkým zraneniam začiatkom novembra 2018. Polícia už vlani zatkla útočníka a jeho pomocníkov a teraz je známe aj to, kto si vraždu objednal.

11.02.2019 11:52 , aktualizované: 18:10
handziuk Foto: ,
Účastníci zhromaždenia a zároveň pietnej spomienky na zavraždenú ukrajinskú aktivistku Katerynu Handziuk.
debata (8)

Prokuratúra oznámila, že podozrenie padá na Vladyslava Mangera, šéfa regionálnej rady Chersonskej oblasti. "Jeho osobná nenávisť voči Handziukovej vznikla v júli 2018 v súvislosti s nezákonným výrubom lesov pod zámienkou podpaľačstva a ďalšou trestnou činnosťou v snahe ilegálne zbohatnúť,“ informoval podľa agentúry UNIAN generálny prokurátor Jurij Lucenko.

Handziuková bola celoštátne známa protikorupčná aktivistka, ktorá pracovala ako poradkyňa starostu mesta Cherson. V lete 2018 na ňu jeden muž vylial kyselinu sírovú, čím jej spôsobil ťažké zranenia. "Utrpela popáleniny na 35 percentách povrchu tela,“ pripomenul server Novoje Vremja. Lekári ju viackrát operovali, ale nakoniec zápas o jej prežitie prehrali.

Orgány činné v trestnom konaní usudzujú, že sprostredkovateľom nájomnej vraždy bol Mangerov právnik. „Týždeň pred zločinom poskytol do prenájmu za symbolickú cenu rekreačné zariadenie na pobreží Čierneho mora Alexejovi Levinovi, ktorý mal organizovať vraždu,“ napísal server Pravda. Zjavne išlo o protislužbu za prípravu ohavného zločinu.

Polícia vyhlásila pátranie po Levinovi už minulý mesiac. Údajne sa nachádza v Dominikánskej republike.

Odhalenie, že vraždu si mal objednať Manger, je nepríjemná správa pre Juliu Tymošenkovú, ktorá kandiduje v blížiacich sa prezidentských voľbách. Tento mocipán z Chersonskej oblasti je totiž členom jej politickej strany. Po vznesení obvinenia proti nemu vyhlásil, že až do uzavretia prípadu sa rozhodol požiadať o pozastavenie členstva.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #útok kyselinou #Ukrajina #objednávka vraždy