Francúzska vláda kvôli sobotňajším násilnostiam prepustila šéfa polície v Paríži

Francúzsky premiér Édouard Philippe dnes oznámil, že vláda v reakcii na nové násilnosti počas sobotňajších protivládnych protestov takzvaných žltých viest prepustí šéfa parížskej polície. Zakáže tiež demonštrácie v oblastiach, kde predtým najviac vyčíňali vandali, akonáhle sa ukáže, že sú radikáli opäť na mieste a chystajú sa ničiť, uviedol Philippe. Podľa neho sa tiež zvýšia pokuty v prípade účasti na nepovolených demonštráciách.

18.03.2019 20:40
France Foto: ,
Na snímke prívrženci hnutia žltých viest počas protivládnych protestov v Paríži 16. marca 2019.
debata (13)

Sobotňajších manifestácií v Paríži sa podľa vládnych údajov zúčastnilo okolo 10 000 ľudí, vrátane asi 1500 príslušníkov „tvrdého jadra“. Práve tí podľa Philippa „rabovali, ničili majetok a spôsobovali zranenia“. „To sú trestné činy. Reakcia vlády musí byť rozhodná,“ dodal premiér.

Agentúra Reuters píše, že jedna z najelegantnejších ulíc sveta – parížska Champs-Élysées – vyzerala ešte dnes v dôsledku sobotňajších akcií žltých viest skôr ako stavenisko. Po osemnástej vlne protivládnych protestov boli poničené miestne banky, reštaurácie, kaviarne, novinové stánky i luxusné obchody.

Vandali neušetrili takmer žiadne obchody: škody počítajú predajcovia ako Samsung, Tissot, Zara, Dior, GAP, Longchamp, Levis a ďalšie.

„Je tu trochu neporiadok,“ povedal Reuters kanadský turista Michael Bilaniuk, ktorý sa prišiel pozrieť, ako to dnes na Champs-Élysées vyzerá. „Je to už takmer ako turistická atrakcia. O protestoch sme veľa počuli, takže chceme na vlastné oči vidieť, čo sa stalo. Je to zaujímavé,“ dodal.

Polícia tiež zatkla päticu osôb, ktoré sa v sobotu cestou z demonštrácií vo vlaku chválili, že počas protestov a rabovania na Champs-Élysées sa dostali k drahému tovaru. Na štyroch mužov a jednu ženu políciu upozornil spolucestujúci, napísal dnes denník Le Figaro. Polícia u pätice našla kávovar Nespresso, náhrdelník Swarovski a oblečenie značiek Hugo Boss a Celio. Obvinila ju z prechovávania kradnutého tovaru, súd sa bude konať v júni.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Francúzsko #výtržnosti #Edouard Philippe #Žlté vesty