Čo hľadajú Rusi vo Venezuele?

Znepokojenie Washingtonu i vodcu venezuelskej opozície Juana Guaidóa vyvolali dve ruské vojenské lietadlá, ktorá cez víkend pristáli v Caracase. Do Venezuely priviezli 99 vojakov vrátane náčelníka generálneho štábu pozemných síl a 35 ton materiálu v rámci "technickej a vojenskej spolupráce", informovala ruská ambasáda v Caracase.

25.03.2019 07:41 , aktualizované: 19:03
Venezuela, lietadlo, rusko, Il-62, caracas,... Foto: ,
Podľa agentúry Sputnik aj zdrojov z miesta dosadli na caracaskom letisku stroj Il-62 a vojenské dopravné lietadlo Antonov An-124.
debata (413)

Oba stroje – Il-62 a dopravné lietadlo An-124 – štartovali z vojenského letiska pri Moskve. Iľjušin, v ktorom leteli vojaci, mal podľa webu Flightradar 24 medzipristátie v Sýrii.

„Príchod skupiny ruských vojakov nijako nesúvisí s hrozbami zo strany USA a ich spojencov vojenskou inváziou do tejto latinskoamerickej krajiny,“ citovala ruská agentúra RIA Novosti diplomatický zdroj v Caracase. „Ide o kontrakty uzavreté dlho pred vypuknutím venezuelskej krízy,“ dodal zdroj.

Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo v telefonickom rozhovore vyzval ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, aby jeho krajina „prestala so svojím nekonštruktívnym správaním" vo Venezuele, kde podporuje „nelegitímny“ režim Nicolása Madura. „Ministrovi Lavrovovi povedal, že Spojené štáty a krajiny v regióne nebudú nečinne sledovať, ako Rusko vo Venezuele vyhrocuje napätie,“ informoval Pompeov hovorca.

Príchod ruských vojakov ostro odsúdil aj Guaidó, ktorého USA a ďalších asi 50 krajín uznáva za dočasného prezidenta Venezuely. „Hovoria, že ozbrojené sily údajne bránia suverenitu, a pritom do krajiny privážajú cudzích vojakov,“ napísal na twitteri o Madurovi a jeho vláde.

Rusko je hlavným dodávateľom vojenskej techniky do Venezuely. V posledných rokoch Madurovmu režimu dodalo bojové lietadlá, systémy protivzdušnej obrany, tanky i obrnené vozidlá za miliardy eur. Podľa informácií portálu Gazeta.ru stovka ruských inštruktorov prišla do Venezuely zaučiť miestnych vojakov v narábaní s ruskou vojenskou technikou.

Podľa ruského vojenského analytika Alexandra Goľca má Moskva vo Venezuele nielen ekonomické záujmy (Rosnefť investovala miliardy dolárov do 30-ročného prenájmu miestnych ropných nálezísk), ale aj politické. „Kremeľ pokračuje v zahraničnej politike ZSSR, keď dodával zbrane a peniaze ktorejkoľvek krajine, ktorá stála proti Washingtonu. Pre Putina je navyše principiálnou otázkou boj s tzv. farebnými revolúciami, pričom je jedno, či sa dejú v Sýrii, alebo vo Venezuele. Každý pokus miestnych obyvateľov zbaviť sa autoritárskeho vládcu vníma ruské vedenie ako sprisahanie organizované zahraničnou rozviedkou,“ poznamenal Goľc pre denník Komsomoľskaja pravda.

Voči Kremľu kritické noviny Novaja gazeta vidia za výsadkom v Caracase skôr symbolické gesto než reálnu prípravu nového vojenského dobrodružstva sýrskeho typu. „Je to demonštratívny odkaz Spojeným štátom, že Rusko sa nechystá vzdať svojho spojenca Madura a že v prípade vyostrenia situácie môže byť do Venezuely vyslaný aj väčší kontingent,“ napísala Novaja gazeta.

© Autorské práva vyhradené

413 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Venezuela #Nicolas Maduro