Porošenko kráča k debaklu

Predpovede výsledku nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb na Ukrajine sa podobajú ako vajce vajcu. Zhodujú sa na mene očakávaného víťaza. Napríklad agentúra UNIAN oznámila, že podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti Rating je pomer hlasov v rámci 12-tisíc respondentov v prípade kandidátov Volodymyra Zelenského a Petra Porošenka 73 : 27.

20.04.2019 15:00
Ukrajina / prezidentské voľby / Porošenko /... Foto: ,
V chladnom, ale slnečnom počasí obyvatelia Kyjeva posedávajú v centre mesta. Túto nedeľu sa na Ukrajine rozhodne o novom prezidentovi
debata (41)

„Aj tento výsledok je totiž pre súčasného prezidenta vlastne už dnes rozsudkom,“ reagoval politológ Kosť Bondarenko na serveri Ukraina. Pritom Porošenko v predchádzajúcich voľbách získal víťazstvo už v prvom kole. Tentoraz však smeruje k volebnému debaklu. Podľa sociológov sklamal voličov. Väčšina tvrdí, že nezmenil politiku. Iba vymenil ľudí Viktora Janukovyča, predchodcu v prezidentskom kresle, a nahradil ich svojimi kamarátmi.

Navyše v predvolebnej kampani nezafungovalo Porošenkovo zdôrazňovanie vlasteneckej rétoriky. Počas nedávnej návštevy Kyjeva, ale aj Charkova či Severodonecka bolo počas rozhovorov s Ukrajincami zjavné, že najväčším problémom štátu nie je ani tak občianska vojna ako skôr korupcia. Podľa sociologických prieskumov si to myslí 60 – 75 percent Ukrajincov. Ani Porošenkovo heslo "Armáda. Viera. Jazyk“ na väčšinu voličov nezabralo.

„Prezidentovi sa za päť rokov akurát podarilo urobiť z rusofóbie a antiruskej hystérie štátnu politiku,“ upozornil v najnovšom rozhovore pre Financial Times Viktor Medvedčuk, šéf parlamentnej opozičnej frakcie. Podľa neho výsledkom je, že Ukrajina takto stratila 20 miliárd dolárov exportného potenciálu. „Porošenko nechce mier. A ak ho Zelenskyj naozaj chce, rovnako ako aj obnovu nášho hospodárskeho potenciálu, tak ho naša strana podporí,“ dodal šéf Opozičnej platformy – Za život.

Súčasný prezident stavil, rovnako ako jeho volebný súper, na agitáciu Ukrajincov. Zatiaľ čo Zelenskyj oslovuje voličov množstvom videoklipov, Porošenko ich vyzýva na vyššiu volebnú účasť telefonicky. Jeho štáb však hovorí o "podvrhu“. Svedkovia však tvrdia čosi iné.

„Osobne mi zatelefonoval a pozval ma aj na jeho diskusiu so Zelenským na štadión Olympijskyj. S tým, aby som v nedeľu navštívil volebný okrsok a dal mu svoj hlas,“ citujú médiá politológa Serhija Hajdaja. Rovnaký „zážitok“ mali aj jeho kolegovia – politológovia Kosť Bondarenko a Larisa Šustenková. Prvý z nich vyjadril názor, podľa ktorého v každom prípade „obe súperiace strany čakajú na nedeľu, aby sa toto šialenstvo nazvané ukrajinské voľby nakoniec už skončilo“.

Podľa politológa Ruslana Bortnika 40-percentný rozdiel v podpore respondentov nútil Porošenka pred diskusiou na štadióne Olympijskyj riskovať a prijať akékoľvek podmienky Zelenského. „Iba prísna konfrontácia vrátane možnosti vyvolať škandál by mohla zabrať hlavne v prípade asi 20 percent nerozhodných voličov,“ myslí si Bortnik citovaný portálom Ukraina.

Zelenského predvolebná taktika

Pritom Zelenskyj, podľa mnohých, nepotrebuje vyvolávať škandály. Stačí, ak bude vraj od Porošenka žiadať konkrétny účet splnených sľubov počas jeho pôsobenia v kresle prezidenta. Tomu podriadil vlastne taktiku predvolebnej kampane. Spočíva napríklad v tom, že sa neusiloval priveľmi vysvetľovať svoj program. Pravdou však je, že v posledných hodinách potvrdil smerovanie Ukrajiny do európskych a transatlantických štruktúr. Navyše šéfa Kremľa Vladimira Putina vyhlásil za nepriateľa. Vyvrátil tak časté obavy Porošenkových stúpencov z toho, že Zelenskyj je proruský.

„Drvivá väčšina Zelenského voličov považuje Rusko za agresora. Ak by vyhlásil, že Putin je ,sympoš‘, tak ho zmetú z politickej scény," pripomenul aj ukrajinský server Korrespondent. Zelenskyj navyše odmietol udeliť autonómiu Donbasu. Zároveň však potvrdil ochotu pokračovať v rokovaní v Minsku, ako aj nepriamo či inak diskutovať s Moskvou. Aj o návrate polostrova Krym.

„Ideológiu Zelenského určujú voliči a nie naopak. V určitej chvíli mu ľudia začali prisudzovať vlastnosti, ktoré by chceli, aby mal prezident,“ upozornil aj Alexej Antipovič, riaditeľ sociologickej agentúry Rating. A odtiaľ je iba krok k možnej povolebnej "vrtkavosti“ ukrajinského voliča. Aj Antipovič, rovnako ako ďalší politológ Michail Pogrebinskij, upozornil, že Zelenskyj nemá veľa času na realizovanie avizovaných reforiem. Možno práve preto prekvapil vyhlásením, že ak ho zvolia za prezidenta, tak bude žiadať predčasné parlamentné voľby.

„Ľudia očakávajú zmeny. Ak neprídu, tak sa popularita môže zmeniť na nenávisť. Ide o citlivú skutočnosť. O to viac, že na mnohé plánované reformy nemá Zelenskyj v tejto chvíli dostatočné právomoci,“ upozornil Antipovič. Napriek tomu plánuje Zelenskyj kľúčové hlasovanie o novom zložení snemovne skôr ako na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Petro Porošenko #prezidentské voľby na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj