K útokom na Srí Lanke sa hlási Islamský štát

Pomsta za nedávny vražedný útok vo dvoch mešitách na Novom Zélande? K sérii útokov počas Veľkonočnej nedele na Srí Lanke sa napokon prihlásili teroristi z tzv. Islamského štátu. Obeťami ôsmich útokov, ktoré majú na svedomí samovražední atentátnici, sa stalo najmenej 321 ľudí, ďalších 500 bolo zranených. Islamský štát vydal svoje vyhlásenie cez agentúru Amaq krátko po tom, čo srílanská vláda z útoku obvinila miestnu malú islamistickú skupinu, ktorá bola zrejme napojená na teroristickú sieť v zahraničí.

23.04.2019 06:35 , aktualizované: 18:54
srí lanka, teroristický útok, obete, truhla,... Foto: ,
Počet obetí útokov vzrástol podľa najnovšej bilancie na 321.
debata (40)

Spravodajca BBC však upozorňuje, že Islamský štát podobne ako pri iných útokoch, pri ktorých označil útočníkov za svojich bojovníkov, nepodložil svoje tvrdenie nijakými dôkazmi. Polícia zatiaľ zatkla 40 podozrivých pre možnú súvislosť s atentátmi. Ide najmä o občanov Srí Lanky, po vypočúvaní miestnych podozrivých bol podľa nemenovaného zdroja zatknutý aj jeden Sýrčan.

Napojenie na teroristov z Islamského štátu pripustil aj premiér Ranil Vikremasinghe. „Musel tam byť tréning a koordinácia, akú sme predtým nevideli,“ povedal Vikremasinghe. Ten zároveň upozornil na snahu o ďalšie atentáty v krajine. Terčom útokov sa údajne mal stať ešte jeden hotel, tento útok teroristom nevyšiel. Ďalším cieľom mala byť indická ambasáda. Pripustil tiež, že krajina dostala pred útokmi varovanie, k premiérovi sa to nedostalo a pre zlyhanie bezpečnostných zložiek sa bude vyvodzovať zodpovednosť.

Odveta za Christchurch

Minister obrany zas naznačil, že útoky počas Veľkonočnej nedele mohli byť odvetou za marcový útok vo dvoch mešitách počas piatkových modlitieb v meste Christchurch na Novom Zélande. Súvislosť série útokov na Srí Lanke s útokom muža, ktorý na Novom Zélande postrieľal 50 ľudí, nebola zatiaľ nijako potvrdená.

Podľa zdrojov britského denníka Guardian v hlásení spravodajských služieb niekoľko týždňov pred útokmi sa spomína jeden člen teroristickej skupiny, ktorý oživil svoju aktivitu na sociálnych sieťach práve po streľbe na Novom Zélande. Podľa niektorých odborníkov však pre sofistikovanú povahu útokov počas Veľkonočnej nedele a použité vybavenie si príprava série atentátov vyžadovala mesiace vrátane výberu útočníkov a prípravy náloží. Viacerí odborníci ešte predtým, ako sa k útokom prihlásil Islamský štát, naznačili, že teroristická sieť nadviazala kontakt s miestnymi radikálmi, ktorým chýbala organizácia a skúsenosti. „Spojkami“ mohli byť Srílančania, ktorí sa pridali k Islamskému štátu v Sýrii alebo Iraku.

Islamský štát sa v uplynulých rokoch prihlásil takmer ku všetkým veľkým teroristickým útokom vo svete. V prípade útokov na Srí Lanke nezverejnil nijaké fotografie či videonahrávky s útočníkmi, ktorí majú na svedomí atentáty v Kolombe. Srílanská televízia medzitým zverejnila nahrávky z bezpečnostných kamier, ktoré zachytávajú jedného z útočníkov, ako kráča s veľkým batohom na chrbte do jedného z kostolov a smeruje do stredu chrámu plného veriacich.

Vláda predpokladá, že útoky spáchalo najmenej sedem samovražedných atentátnikov. Vyšetrovanie, do ktorého sú zapojení aj agenti americkej FBI, pokračuje. Na Srí Lanke bol vyhlásený výnimočný stav. Polícii a armáde to umožňuje zatýkať a vyšetrovať podozrivých bez súdneho povolenia. Od nedele zároveň platí zákaz nočného vychádzania. Medzi 40 zadržanými je podľa policajného hovorcu napríklad šofér dodávky, ktorú údajne používali atentátnici a majiteľ domu, v ktorom niektorí z nich bývali. Väčšinu tvoria miestni obyvatelia, hoci polícia pátra po zapojení cudzincov.

Tajné služby dostali varovanie

Nemenované zdroje zároveň potvrdili, že tajné služby na Srí Lanke dostali varovanie pred chystaným útokom niekoľko hodín pred samovražednými atentátmi. Dve hodiny pred prvým útokom kontaktovali indické tajné služby svojich kolegov na Srí Lanke a varovali ich pred hrozbou útoku na kostoly. Takéto varovanie údajne prišlo z Indie aj v sobotu v noci. Podobný odkaz dostali agenti na Srí Lanke aj začiatkom apríla. Úrad srílanského prezidenta a indické ministerstvo zahraničných vecí sa k týmto informáciám médií nevyjadrili. Prezident Srí Lanky Maithripala Sirisena, pod ktorého spadajú bezpečnostné služby, vyhlásil, že varovanie tajných služieb sa k nemu nedostalo.

Na komplikované pravidlá v oblasti bezpečnosti v krajine upozornili britské médiá už po útokoch. Národná bezpečnosť a rozviedka totiž spadajú pod prezidenta, pričom medzi prezidentom a premiérom panuje napätie. Premiér už v pondelok vyhlásil, že varovanie tajných služieb sa k nemu nedostalo.

Na Srí Lanke bol štátny smútok a konali sa pohreby desiatok obetí. Medzi vyše tristo obetami je podľa údajov Detského fondu OSN Unicef 45 detí. Zomrelo tiež 38 cudzincov, Slováci medzi obeťami nie sú. Život na ostrove sa v utorok na chvíľu zastavil – obyvatelia držali tri minúty ticha za obete atentátov.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Srí Lanka #teroristický čin