Sú za dierou vo WhatsAppe a sledovaním tajné služby?

Útok má všetky charakteristické znaky činnosti súkromnej spoločnosti, ktorá údajne spolupracuje s vládami a dodáva špionážny softvér, ktorý prevezme kontrolu nad funkciami operačného systému mobilného telefónu.

15.05.2019 17:35
debata (14)

VIDEO: Pozrite si verziu kauzy podľa odborníka na IT Ondreja Macka.

Video

Jeden z najpopulárnejších komunikačných kanálov, ktorý vo svete používa až 1,5 miliardy ľudí, umožňoval sledovanie používateľov. Izraelská firma NSO Group dokázala prelomiť ochranu a výsledkom je ukradnutie osobnej komunikácie neznámeho počtu používateľov. Podľa zahraničných médií mohli dieru v systéme zneužiť tajné služby na sledovanie nepohodlných ľudí. WhatsApp už dieru vo svojom komunikačnom systéme opravil a užívatelia môžu vraj opäť bezpečne komunikovať po stiahnutí najnovšej aplikácie.

„WhatsApp ľuďom odporúča prechod na najčerstvejšiu verziu našej aplikácie a aktualizáciu ich mobilného operačného systému v záujme ochrany pred potenciálnym cieleným zneužitím, ktoré je navrhnuté k získaniu informácií ukladaných na mobilných zariadeniach,“ citoval vyhlásenie WhatsApp denník NYT.

Chatovacia služba sa o probléme dozvedela začiatkom mesiaca. Podľa upozornenia vydaného v noci na utorok sa chyba týkala telefónov s operačným systémom android od Googlu, iPhonov firmy Apple, zariadení so systémom Windows Phone od Microsoftu aj Tizen od Samsungu. „Útok má všetky charakteristické znaky činnosti súkromnej spoločnosti, ktorá údajne spolupracuje s vládami a dodáva špionážny softvér, ktorý prevezme kontrolu nad funkciami operačného systému mobilného telefónu,“ povedal WhatsApp novinárom.

WhatsApp stále vyšetruje, či boli v dôsledku tohto incidentu dotknuté dáta užívateľov v EÚ.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #aplikácia #hekerské útoky #mobilné telefóny