Rakúsky kancelár Sebastian Kurz po korupčnom škandále žiada nové voľby

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v sobotu oznámil, že prezidenta Alexandra Van der Bellena požiadal o čo najskoršie vypísanie nových volieb v reakcii na korupčný škandál, po ktorom odstúpil Heinz-Christian Strache z funkcie vicekancelára i postu predsedu koaličnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

18.05.2019 20:20 , aktualizované: 20.05.2019 15:17
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz Foto: ,
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
debata (70)

„Navrhol som prezidentovi, aby sa nové voľby uskutočnili v najbližšom možnom termíne,“ povedal Kurz.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen dnes večer už podporil návrh kancelára Sebastiana Kurza usporiadať kvôli vládnej kríze predčasné voľby. Zároveň oznámil, že o ďalších krokoch bude s Kurzom hovoriť v nedeľu.

„Predčasné voľby sú jedinou cestou, ako obnoviť dôveru vo verejné inštitúcie,“ citovala Van der Bellena agentúra Reuters.

Šéfka opozičnej Sociálnodemokra­tickej strany Rakúska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová podľa Reuters povedala, že vypísaniu predčasných volieb jej strana nebude brániť, ak sa príslušný návrh ocitne v parlamente.

Návrh na vypísanie predčasných volieb v Rakúsku prišiel potom, čo Heinz-Christian Strache v sobotu rezignoval na post rakúskeho vicekancelára i predsedu koaličnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) po zverejnení informácií, že pred voľbami v krajine v roku 2017 ponúkal vládne zákazky výmenou za politickú podporu.

Nemecké médiá – denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel – zverejnili v piatok výňatky z videonahrávky, ktorá zachytáva Stracheho stretnutie so ženou, ktorá tvrdí, že má záujem investovať veľké sumy peňazí v Rakúsku.

Strache v sobotu uviedol, že odstupuje, aby zabránil ďalšiemu poškodeniu vlády. Zároveň povedal, že je „obeťou cieleného politického útoku“, pri ktorom použili nelegálne spôsoby. Ako však dodal, jeho správanie sa na spomínanom videu je „hlúpe, nezodpovedné a chyba“.

Politik sa vyjadril, že bol v stave „zväčšujúcej sa alkoholovej intoxikácie“ a „správal sa ako tínedžer“, pretože sa pokúšal „zaujať atraktívnu hostiteľku“. So ženou sa podľa jeho slov už nekontaktoval a ona neprispela jeho strane.

Právny hovorca opozičnej Sociálnodemokra­tickej strany Rakúska (SPÖ) Hannes Jarolim uviedol, že požiadal prokuratúru, aby záležitosť okolo Stracheho prešetrila, informovala tlačová agentúra APA.

Jarolim údajne povedal, že vyhlásenia vo videu by mohli predstavovať priestupky alebo pokusy o priestupky, ako sú zneužitie úradu, úplatkárstvo a pranie špinavých peňazí.

Podpora FPÖ klesla na 18 percent

Päť percentuálnych bodov stratila FPÖ v súvislosti s vládnou krízou a jej podpora klesla na 18 percent. Konzervatívna Rakúska ľudová strana (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza si zase polepšila o štyri percentuálne body. Vyplýva to z prieskumu inštitútu verejnej mienky Research Affairs, ktorý zverejnil v pondelok webový portál Oe24.

Sociálnodemokra­tická strana Rakúska (SPÖ) dosiahla v prieskume 26 percent, čo oproti predošlým prieskumom predstavuje nárast o jeden percentuálny bod.

Prieskum sa konal v dňoch 18.-20. mája na vzorke 500 respondentov.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #korupčný škandál #Rakúsko #Sebastian Kurz #Heinz-Christian Strache #rakúska vládna kríza