Mount Everest si vyžiadal ďalšie dva životy

Americký horolezec Donald Lynn Cash a Indka Anjali Kulkarniová zahynuli na najvyššej hore sveta Mount Everest. Obaja mali 55 rokov, ide o tretiu a štvrtú obeť tejto sezóny na Evereste.

23.05.2019 11:51
Nepal Crowded Everest Foto: ,
Zápcha na Mount Evereste.
debata (4)

Cash odpadol na vrchole, neskôr sa mu síce s pomocou dvoch šerpov vrátilo vedomie, ale zomrel cestou naspäť v úseku Hillaryho výšvihu, Kulkarniová takisto neprežila zostup. Podľa organizátorov jej expedície spôsobilo tragédiu zdržanie, na vrchole bolo príliš veľa ľudí. Pri niekoľkohodinovom čakaní hrozia omrzliny a výšková choroba.

Streda bola na Evereste jedným z najrušnejších dní v histórii, z nepálskej i čínskej strany smerovalo hore v priaznivom počasí vyše dvesto horolezcov a pod vrcholom sa tvorili zápchy. „Nemáme presné čísla o počte výstupov, ale tímy sa sťažovali, že museli čakať aj dve, tri hodiny,“ uviedol styčný dôstojník vlády v základnom tábore Gyanendra Shrestha pre agentúru AFP. Nepál vydal pre túto jarnú sezónu rekordných 381 povolení na výstup, z ktorých každé stojí 11.000 amerických dolárov. Vyvolalo to obavy z tlačeníc, pokiaľ zlé počasie zredukuje počet vhodných dní.

Väčšinu adeptov sprevádzajú domáci šerpovia, takže jednu cestu v najbližších týždňoch využije viac než 750 ľudí. Ďalších aspoň 140 sa na Everest vydá z čínskej strany, tento rok môže prekonať vlaňajší rekord 807 výstupov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mount Everest