Bloomberg: Zamestnanci firmy Huawei spolupracovali s čínskou armádou

Zamestnanci čínskej firmy Huawei spolupracovali na najmenej desiatich výskumných projektoch s čínskou armádou, oznámila agentúra Bloomberg. Projekty, o ktorých existencii vraj vedenie firmy nevedelo, sa týkali širokého spektra tém od umelej inteligencie po rádiokomunikáciu.

27.06.2019 07:57
debata (23)

Agentúra Bloomberg napísala, že zamestnanci firmy Huawei spolupracovali s pátracím oddelením čínskej ústrednej vojenskej komisie, čo je najvyšší orgán čínskych ozbrojených síl. Výskum sa sústredil okrem iného na triedenie videí šírených online. S čínskou Národnou univerzitou obranných technológií skúmali možnosti zhromažďovania a analýzy satelitných snímok.

Americká agentúra získala tieto informácie z verejných zdrojov a online databáz využívaných čínskymi vedcami a priemyselnými expertmi. Autori dokumentov sa označovali za zamestnancov firmy Huawei. Ich spolupráca s armádou trvala prinajmenšom desať rokov.

Čínska spoločnosť je už rok vystavená kritike západných štátov, ktoré ju podozrievajú zo spolupráce s čínskymi tajnými službami a varujú pred využívaním jej produktov pri budovaní vyspelých komunikačných sietí. Vedenie Huawei kontakty s ozbrojenými zložkami popiera.

„Huawei nič nevie o tom, že jej zamestnanci pracovali na výskumných projektoch,“ povedal agentúre Reuters hovorca spoločnosti Joe Kelly. Firma vraj s čínskou armádou na žiadnych výskumných alebo vývojových projektoch nespolupracuje a zákazky pre armádu nemá.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei