Vyslanci z 22 štátov vyzvali Čínu, aby prestala utláčať Ujgurov

Vyslanci pri OSN z 22 krajín sveta vyzvali v stredu v spoločnom liste Čínu, aby prestala zadržiavať príslušníkov menšinového moslimského etnika Ujgurov v internačných táboroch. Peking dnes iniciatívu dôrazne odsúdil a uviedol, že uvedené opatrenia sú potrebné na zachovanie bezpečnosti krajiny. Signatárske štáty navyše obvinil z narušovania suverenity Číny.

11.07.2019 17:31
Ujguri Foto: ,
Prívrženec Ujgurov na protičínskom proteste počas summitu G20 v Osake drží transparent upozorňujúci na postavenie tohto etnika v čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.
debata (28)

List, ktorý podpísali okrem iného vyslanci Británie, Francúzska, Nemecka či Japonska, bol zaslaný vysokej komisárke OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej. Signatári v ňom odsudzujú zaobchádzanie s Ujgurmi a ďalšími menšinami v západočínskej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang a vyzývajú, aby bola Ujgurom znovu umožnená sloboda pohybu.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Keng Šuang na dnešnej tlačovej konferencii list kritizoval s tým, že „ignoruje fakty a útočia na Čínu nepodloženými obvineniami“.

Čínsky diplomat Ťiang Tuan v Rade OSN pre ľudské práva dnes vyhlásil, že zaobchádzanie čínskych úradov s menšinami v „šťastnom a bezpečnom“ Ujgurskom autonómnom regióne by sa mohlo stať modelovým príkladom pre ďalšie krajiny, napriek kritike Západu.

Moslimskí Ujguri si dlhodobo sťažujú na kultúrny a náboženský útlak zo strany Pekingu a na masívne prisťahovalectvo etnických Chanov (Číňanov) do Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Sin-ťiang čas od času zmietajú nepokoje, ktoré Peking pripisuje islamistom usilujúcich sa o vytvorenie samostatného štátu s názvom Východný Turkestan. Za posledné roky si násilie vyžiadalo stovky obetí.

Organizácie pre ľudské práva obviňujú čínske úrady, že v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang zriadili v mene boja proti islamizmu množstvo internačných táborov, v ktorých držia viac ako milión Ujgurov. Moslimovia sú podľa ochrancov ľudských práv do týchto táborov posielaní za také prehrešky, ako je používanie menšinového jazyka, pravidelné modlitby, sledovanie zahraničných internetových stránok alebo za telefonovanie s príbuznými v zahraničí.

Čínske úrady tábory označujú za strediská odborného vzdelávania, kde Ujguri podstupujú politickú prevýchovu. V táboroch sa podľa úradov vyučuje mandarínska čínština, čínske dejiny a zákony. Ľudia, ktorí týmito tábormi prešli, tvrdia, že v nich boli tiež nútení odsúdiť islam a sľúbiť vernosť čínskej komunistickej strane.

Okrem vyslancov Británie, Francúzska, Nemecka a Japonska list podpísali tiež Austrália, Rakúsko, Belgicko, Kanada, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Island, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Holandsko, Nový Zéland, Nórsko, Španielsko, Švédsko a Švajčiarsko.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #iniciatíva #Ujgurovia #vyslanec