Merkelová opäť obhajovala svoju migračnú politiku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok opäť obhajovala svoje rozhodnutie zo septembra 2015, keď otvorila nemecké hranice pre utečencov a migrantov, ktorí uviazli v Maďarsku. Informovala o tom agentúra DPA.

13.08.2019 23:26
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (29)

Merkelová vo svojom prvom vystúpení po skončení dovolenky priznala, že uvedené rozhodnutie spôsobilo jej vláde komplikácie. Stále si však myslí, že išlo o správny krok.

„Napriek tomu by som stále trvala na tom, že to, že sme pomohli v situácii humanitárnej núdze, bolo správne,“ vyhlásila kancelárka na občianskom fóre denníka Ostsee-Zeitung v meste Stralsund v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko.

Nemecko sa podľa jej slov nemôže starať len o vlastný blahobyt, ale aj o to, čo prospieva medzinárodnému spoločenstvu. „Nemôžme myslieť len na samých seba,“ zdôraznila. Kancelárka označila zachraňovanie migrantov v Stredozemnom mori za „prikázanie ľudskosti“, kritizovala ale pašerákov a prevádzačov, ktorí migrantom pomáhajú dostať sa do Európy.

Merkelová reagovala aj na výčitky miestneho politika krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Ten vyhlásil, že kancelárka svojou migračnou politikou rozdelila krajinu a v mene tolerancie ju doviedla k diktatúre.

Kancelárka mu odvetila, že skutočnosť, že svoju otázku jej mohol položiť bez obáv o vlastnú bezpečnosť, hovorí sama za seba. Okrem toho si Merkelová podľa vlastných slov nemyslí, že by poslanci AfD sediaci v parlamente mali zábrany povedať jej svoj názor.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #migranti