Telá dvoch jaskyniarov vyzdvihne v poľských Tatrách vrtuľník

Vrtuľník s poľskými záchranármi odletel v sobotu prevziať telá dvoch jaskyniarov, ktorí zahynuli vo Veľkej snežnej jaskyni v poľských Tatrách, kde uviazli 17. augusta. Informovala o tom poľská záchranná služba, píše agentúra AFP.

24.08.2019 16:28
debata

Náčelník poľskej Tatranskej dobrovoľníckej záchrannej služby (TOPR) Jan Krzysztof novinárom povedal, že telá dvoch jaskyniarov objavili bez známok života v noci na piatok. Vynesenie tiel z jaskyne bude podľa jeho slov trvať dlhší čas, keďže dnu sa musia dostať cez úzke tunely. Na rozšírenie najťažšie priechodných častí jaskyne budú použité menšie výbušniny. Krzysztof dodal, že prioritou je však bezpečnosť jeho tímu.

Dvaja jaskyniari uviazli v hĺbke približne 500 metrov pod úrovňou vstupu do Veľkej snežnej jaskyne (Jaskinia Wielka Sniežna) po náhlom zatopení jednej z chodieb v dôsledku nedávnych dažďov. Štyrom ďalším jaskyniarom sa podarilo z jaskyne uniknúť a následne upovedomiť záchranárov.

Nárast vodnej hladiny mohol viesť aj k zvýšeniu tlaku vzduchu, uviedli záchranári. Šance na prežitie neboli vysoké, keďže teplota v jaskyni sa pohybovala len okolo štyroch stupňov Celzia.

Veľká snežná jaskyňa, ktorá je najdlhšou a zároveň najhlbšou v Tatrách, sa nachádza pri hraniciach so Slovenskom a má celkovú dĺžku 24 kilometrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Horská služba