Johnsonova ďalšia porážka

Sedem týždňov do brexitu a za kanálom La Manche pokračuje bitka medzi premiérom a parlamentom. Premiér Boris Johnson vo svojej snahe dosiahnuť brexit do konca októbra za každú cenu a bez zasahovania parlamentu utrpel ďalšiu porážku. Dlhá prestávka v zasadaní parlamentu, ktorú si vynútil premiér so súhlasom kráľovnej Alžbety II., je podľa rozhodnutia škótskeho odvolacieho súdu nezákonná.

11.09.2019 12:03 , aktualizované: 18:10
británia Brexit boris johnson protest Foto: ,
Britský premiér Johnson oznámil, že požiadal kráľovnú Alžbetu II. o predĺžené pozastavenie činnosti parlamentu pred novou schôdzou až do 14. októbra.
debata (3)

Poslanci, ktorí minulý týždeň zahnali Johnsona s jeho hazardným prístupom k brexitu do kúta, teraz žiadajú znovuzvolanie parlamentu. Poslanci sa majú z rozhodnutia vlády vrátiť do parlamentných lavíc až o mesiac. Vláda sa to nechystá zmeniť. Proti verdiktu škótskeho súdu sa odvolala na najvyšší súd.

Popri právnom spore s vládou poslanci vedú horúčkovitý zápas o to, aby do konca októbra odvrátili tvrdý brexit bez dohody. Opozícia s podporou rebelantov z vládnej Konzervatívnej strany, ktorých Johnson zo strany vyhodil, minulý týždeň schválila zákon, ktorý má zabrániť brexitu bez dohody. Zákon Johnsona zaväzuje, aby do 19. októbra buď vyjednal dohodu s EÚ, alebo – ak nedostane od poslancov súhlas na brexit bez dohody – požiadal EÚ o odklad brexitu. Johnson ale odklad odmieta. Podľa britských médií sa zrejme pokúsi o rýchlu dohodu s EÚ.

Tzv. írska poistka v brexitovej zmluve, ktorú stúpenci brexitu vrátane Johnsona odmietajú, by sa mohla upraviť tak, ako to pôvodne navrhoval Brusel. Poistka, ktorá má v krajnom prípade zabrániť vzniku hraničných kontrol medzi Írskom a Severným Írskom, by sa mohla vzťahovať len na Severné Írsko. V terajšej podobe poistka predpokladá udržanie celého Spojeného kráľovstva v colnej únii, pričom na Severné Írsko by sa vzťahovali aj pravidlá spoločného trhu.

Pôvodná verzia írskej poistky je však neprijateľná pre probritských radikálov v Severnom Írsku, ktorí to považujú za signál odčleňovania Severného Írska od Británie. "Premiér na stretnutí potvrdil, že poistku len pre Severné Írsko odmieta,“ vyhlásila šéfka severoírskej Demokratickej unionistickej strany Arlene Fosterová po stretnutí s Johnsonom v Londýne. Johnsonova menšinová vláda bola donedávna odkázaná práve na podporu jej strany. Lenže po odchode časti konzervatívnych poslancov Johnson definitívne stratil v parlamente väčšinu a tichá podpora malej radikálnej severoírskej strany mu ju už nezabezpečí.

Nová antibrexitová väčšina v parlamente – opozícia a bývalí konzervatívci, ktorí sa stali nezávislými – sa zatiaľ pripravuje na ďalšie kroky v snahe odvrátiť tvrdý brexit. Podľa denníka Guardian zvažujú možnosť schválenia brexitovej zmluvy s podmienkou vyhlásenia nového referenda.

Do brexitu, ktorého termín bol už dva razy odložený, tak zostáva viacero scenárov vývoja. Stále je možnosť dohody na summite EÚ 17. októbra, otázne ale je, či ju ratifikuje britský parlament. Ak dohoda nebude a britský parlament odmietne brexit bez dohody, Johnson by mal požiadať EÚ o odklad brexitu do konca januára. Ak by to neurobil, nastal by brexit bez dohody a jemu by hrozil súd a väzenie. Aj preto sa špekuluje o tom, že tesne pred termínom brexitu môže podať demisiu a o odklad požiada niekto iný. EÚ by napriek vyhláseniam niektorých predstaviteľov členských štátov s odkladom pravdepodobne súhlasila.

V Británii sa v každom prípade schyľuje k dramatickej predvolebnej kampani a predčasným voľbám, ktorých hlavnou témou bude brexit. Väčšinová vláda z nich podľa všetkého nevzíde. Otázkou do poslednej chvíle bude, či vládu napokon zostavia stúpenci brexitu, alebo ich odporcovia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #britský parlament