Taliansko chce od EK zvláštny štatút pre chudobný juh

Taliansky premiér Giuseppe Conte plánuje požiadať Európsku komisiu, aby udelila chudobnej južnej časti Talianska osobitný štatút, ktorý by pomohol bojovať s nezamestnanosťou a organizovaným zločinom, uviedla v stredu tlačová agentúra AFP.

11.09.2019 14:40
debata (2)

„Musíme sa pokúsiť primäť Európu, aby priznala osobitný štatút nášmu juhu, čo by nám umožnilo prijať zvláštne rozvojové opatrenia,“ napísal v stredu Conte na svojom facebookovom účte pred odchodom do Bruselu, kde má na programe stretnutie s predsedníčkou novej Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Zvláštny štatút by umožnil juhotalianskym regiónom získať prednostný a priamy prístup k niektorým európskym programom.

Zmienené chudobné regióny Talianska v súčasnosti zaznamenávajú jednu z najvyšších mier nezamestnanosti medzi mladými ľuďmi v Európe.

Podľa posledných výsledkov Eurostatu, žilo v roku 2018 v južnom Taliansku viac ako 1,8 milióna rodín v totálnej chudobe.

Nedostatok pracovných príležitostí pre mladých nahráva do rúk náborovým pracovníkom miestnych skupín organizovaného zločinu.

„Nezamestnanosť mladých v južnom Taliansku presiahla 50 percent, je tam nedostatok investičných, rozvojových politík a stratégií na ich obnovu,“ uvádza sa vo vyhlásení poslancov Európskeho parlamentu za taliansku stranu Hnutie piatich hviezd (M5S), ktorí Conteho plán podporujú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Európska komisia #Giuseppe Conte #zvláštny štatút